Slovenija
7 ogledov

Gasilci ribam zagotovili zrak

Požar v naravi Shutterstock
Zaradi vročine nimajo težave le ljudje, temveč tudi narava. Poleg vse hujše suše pa jo ogrožajo tudi požari, trpijo živali.

V kraju Kerinov grm v občini Krško sta danes ob 10.19 uri na površini okoli enega hektarja zagorela podrast in grmičevje. Požar so pogasili gasilci iz Krškega, Drnovega in Leskovca. V popoldanskih urah je v Kerinovem grmu znova prišlo do požara v naravi, potem ko so zagorele pnevmatike. Požar je krškim gasilcem že uspelo pogasiti.

Zagorelo je tudi v prestolnici. Na Cesti v prod so v bližini čistilne naprave zagoreli trava, vejevje in odpadki, na Šmartinski cesti pa je na okoli 1000 kvadratnih metrih prišlo do travniškega požara. Oba so gasilci že pogasili.

Suha trava je zagorela tudi v Sobetincih v občini Markovci, požar na okoli 20 kvadratnih metrih pa so tamkajšnji gasilci že pogasili.

V Mlačah v občini Slovenske Konjice so posredovali gasilci, ki so s prečrpavanjem in posledično prezračevanjem vode povišali raven kisika v vodi ribnika ter tako preprečili pogin rib.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je v nedeljo na merilnem mestu Koper koncentracija ozona ob 9. uri presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter, na merilnem mestu Nova Gorica pa ob 15. uri. Povečano koncentracijo je pričakovati tudi v ponedeljek.

Visoke koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Na Arsu priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi za zdrave ljudi je priporočljivo, da se izogibajo naporom v času trajanja previsoke koncentracije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.