Slovenija
71 ogledov

Gasilci v tožbe, država jim za malice dolguje milijon evrov

reševalna vaja Anže Petkovšek
Gasilci bodo tožili državo, ker jim delodajalci za nočno delo ne izplačujejo višjega nadomestila za prehrano.

Sindikat poklicnega gasilstva opozarja, da delodajalci poklicnim gasilcem ne izplačujejo 50 odstotkov višjega nadomestila za prehrano za delo ponoči, kot določa zakon o varstvu pred nesrečami. "To je na mesec 12 evrov," pravi predsednik sindikata Aleksander Ogrizek. "Če upoštevate vse poklicne enote, so to ogromni zneski. Kolikor nas država ne tolče, so nas še delodajalci pustili na cedilu. "

Ministrstvo je dalo prav gasilcem

Gasilsko reševalni zavodi so pojasnjevali, da 50 odstotkov višjega nadomestila ne izplačujejo, ker je v to pravico posegel zakon za uravnoteženje javnih financ. A pravno mnenje, za katerega je Skupnost gasilsko reševalnih zavodov Slovenije zaprosila ministrstvo za javno upravo, v primeru, ko zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami ureja posebne pravice nočnih delavcev, varčevalni zakon vanj ne posega.

Dolga je že za milijon evrov

V devetih letih je dolg po besedah sekretarja sindikata Davida Švarca narasel že skoraj na milijon evrov. "Gre za približno 1300 evrov neobdavčenega denarja vsakemu gasilcu," je povedal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:36 24.september 2015.

    Kaj pa prostovoljni gasilci k delajo zastonj?

  • brencl47 05:42 23.september 2015.

    Ali sploh imamo kako izbiro? Liste se sestavljajo po strankarskih ritolizništvih in "zanesljivosti", Volitve pa so veljavne tudi če pride na volišče samo 1 volivec!

  • KOJAK 17:21 22.september 2015.

    kretene volijo SLOVENSKI VOLILCI, ups kreteni