Slovenija
19 ogledov

Gasilec: Kaj takšnega še ne!

Glavnina požara je bila pogašena v dobre pol ure. (Foto: PGE Celje)
1/12
Žurnal24 main
V nesreči v predoru Trojane je bilo vpletenih 5 tovornih vozil, od tega trije tujci in dva Slovenca. Vodja intervencije celjskih gasilcev za Žurnal24 o največji slovenski nesreči v predorih.

V včerajšnji nesreči v predoru Trojane sta bila dva voznika poškodovana. Eden izmed teh je slovenski voznik, ki je vozil posebno vozilo za prevoz živalskih odpadkov družbe Koto.

Ta je še vedno na zdravljenju v celjski bolnišnici; zadržali so ga na opazovanju zaradi vdihovanja dima in ker se je udaril v koleno. Poškodbe niso resne in voznika naj bi še danes spustili domov.

Iz policijskega poročila:
31-letni državljan Madžarske je s tovornim vozilom znamke renault, zaradi okvare na vozilu, obstal na vozišču desnega prometnega pasu v predoru Trojane.

Za njim je pripeljal 32-letni državljan Slovaške s tovornim vozilom znamke volvo, ki je trčil v  ustavljeno vozilo. Po trčenju je 32-letni državljan Slovaške vozilo ustavil za predorom Trojane.

Kot tretji je s tovornim vozilom znamke volvo pripeljal 44-letni državljan Bosne, ki je trčil v vozilo 31-letnega državljana Madžarske. Pri tem  je vozilo 44-letnega državljana Bosne  tudi zagorelo.

Četrti je v predor pripeljal 52-letni državljan Bolgarije, ki je tovorno vozilo pred krajem nesreče ustavil (na desnem prometne pasu).

Za njim je pripeljalo peto tovorno vozilo znamke DAF, ki ga je vozil 52-letni državljan Slovenije, ki pa domnevno vozila ni vozil na potrebni varnostni razdalji ter je z vozilom trčil v vozilo 52-letnega državljana Bolgarije.

68-letni državljan Poljske, ki je vozil za vozilom 52-letnega Slovenca je vozilo pred nesrečo ustavil. Kot zadnji je v predor pripeljal 43-letni državljan Slovenije, ki je domnevno zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo, kljub zaviranju trčil v vozilo 68-letnega državljana Poljske.

32-letnemu državljanu Slovaške in 52-letnemu državljanu Slovenije je bila izrečena globa, zoper 44-letnega državljana Bosne in 43-letnega Slovenca pa bo na pristojno sodišče podan obdolžilni predlog.

V nesreči je na vozilih in objektu nastalo za več sto tisoč evrov materialne škode.

Glavnina pogašena v pol ure
"Na voznem pasu je obstalo tovorno vozilo tujega voznika. Najverjetneje je šlo za okvaro. Drugo vozilo se je vanj zaletelo in prišlo je do požara. Naletela so še tri tovorna vozila,“ je za Žurnal24 danes zjutraj povedal vodja intervencije celjskih gasilcev Zdenko Gorenšek.

Glavnina gašenja je bila končana v dobre pol ure. Lotili smo se še sanacije vozišča in gasili še manjše vžige, do katerih je prihajalo še vse popoldne,
gasilec Zdenko Gorenšek

Poudaril je, da je do nesreče prišlo na začetku predora v smeri Ljubljane, in sicer 470 metrov od vhoda v predor.

Ko so celjski gasilci prišli na kraj nesreče, je bilo prvo tovorno vozilo že bolj ali manj pogašeno, s skupnimi močmi je približno 50 gasilcev pogasilo še drugega.

 "Zelo zadimljeno je bilo, vendar ventilacija je delala zelo dobro,“ pravi Gorenšek.

Poškodbe zaradi dima
"Do reševalnega vozila, ki je čakalo pri vhodu v predor, smo gasilci pomagali dvema osebama,“ pravi Gorenšek.

V celjski bolnišnici so nam potrdili, da so sprejeli dva vpletena poškodovanca s Trojan in ne pet, kot so se glasila prva poročila. Stanje obeh poškodovancev je brez posebnosti.

Vpletenih je bilo 5 tovornih vozil
"Vozilo, ki se je v predoru zaustavilo, je vozil tuji voznik,“ pravi celjski gasilec Gorenšek. Vanj se je zaletel ravno tako voznik tujega tovornega vozila.

Od slovenskih vpletenih tovornih vozil je bilo peto v zveriženi koloni posebno vozilo za prevoz veterinarskih odpadkov, tretje v vrsti pa vozilo z mariborskega območja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.