Slovenija
3 ogledov

Gaspari zbral 6374 podpisov

Gaspari se bo v predsedniški tekmi oprl na tri elemente: blaginjo, zdravje in id Žurnal24 main
Do petkove vložitve kandidature je nekdanji guverner Banke Slovenije zbral 1374 podpisov več, kot je zakonsko določenih.

Nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari je razkril, da je do petkove vložitve uradne kandidature za volitve predsednika republike prejel 6374 podpisov podpore. Kot je znano, je Gaspari v petek brez večjega medijskega pompa vložil kandidaturo, podatek o zbranih podpisih pa je skrival vse do danes. Po lastnih besedah tega podatka v petek še ni želel podati, saj ocenjuje, da sama kandidatura ni poseben medijski dogodek. Po njegovem mnenju mora namreč  "vsebina prevladati nad formo".

Blaginja, zdravje in identiteta

Ena izmed tem, na katero se bo osredotočil Gaspari, bo tudi varstvo delavcev.

 
Gaspari je dejal, da želi do konca kampanje načeti številne teme, posebej pa se bo oprl na tri elemente: blaginjo, zdravje in identiteto. Tako želi do konca kampanje vsak dan predstaviti novo, svežo, zanimivo idejo, ki naj bi volivce spodbudila k razmišljanju in odzivom. Gaspari je izpostavil tri teme, ki so se mu odprle po srečanjih z ljudmi po Sloveniji. Opozoril je na vprašanje megazabaviščnega središča v Gorici. Dejal je, da bi se lahko politika s takšno ognjevitostjo, s kakršno je podprla ta projekt, zavzela za postavitev mednarodnega biomedicinskega inštituta, ki bi ga podprla Evropska unija. S takimi projekti lahko napredujemo, ne pa s centri za zabavo, je dejal.

Avtonomija visokega šolstva in varstvo delavcev
Kot drugi element je Gaspari izpostavil avtonomijo visokega šolstva, kjer mora država po njegovih besedah zagotoviti robne pogoje za razvoj te avtonomije. Zato sta potrebni ustrezna oblika organizacije in tak način financiranja, ki določa pogodbeni odnos med državo in univerzo oziroma drugimi znanstveno-raziskovalnimi institucijami, kjer slednje prevzamejo popolno odgovornost za uresničevanje projektov, za katere se dogovorijo z državo. Kot tretje pa se Gaspariju zdi pomembno varstvo delavcev na delovnem mestu, kjer bi bilo treba za preprečevanje nezgod vzpostaviti ustrezen sistem zavarovanja pred nastankom poklicnih bolezni.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.