Slovenija
18678 ogledov

Gen-I namesto podražitve elektrike uvaja mesečno nadomestilo

Električna vtičnica, razdelilec zurnal24.si
Gen-I bo namesto podražitve elektrike uvedel mesečno nadomestilo 1,99 evra oziroma 0,99 evra plus DDV.

Gen-I svoje stranke s posebnim dopisom obvešča, da bo 1. aprila uvedel nadomestilo, ki ga bo zaračunal vsaki stranki. Nadomestilo uvajajo s 1. aprilom, znašalo pa bo 1,99 evra plus DDV, kar je 2,43 evra. Stranke, ki prejemajo e-račun ali račun v PDF obliki, bodo plačevale manj, 99 centov brez DDV oziroma 1,21 evra na mesec. Kdor plačuje prek trajnika, a vseeno prejema papirnat račun, bo moral plačati višje nadomestilo. 

Stranke, ki so vključene v kakšno od akcij, bo nadomestilo doletelo po zaključku akcije, ko se jim bo elektrika začela zaračunavati po rednem ceniku. 

V Gen-I so tehtali med podražitvijo elektrike in uvedbo nadomestila ter se odločili za nadomestilo, saj se jim je zdelo bolj pošteno, da stroške, ki jih imajo z vodenjem vsake stranke, plača stranka ne glede na to, koliko elektrike porabi. 

"Cene električne energije na energetskih borzah so v zadnjih štirih letih poskočile za več kot tretjino. V tem času so dobavitelji povišali svoje cene tarif električne energije za gospodinjske odjemalce tudi do 40 odstotkov," so zapisali v dopisu in dodali, da oni svojega rednega cenika niso zvišali, ampak so celo malenkost znižali. 

Redne cenike so v zadnjih 12 mesecih zvišali Telekom, Energetika Ljubljana, E3, Energija plus, ECE in Petrol. Povprečna podražitev je bila približno deset odstotkov, sicer pa od štiri do več kot 37 odstotkov, praviloma je bila bolj na udaru cena za nižjo tarifo. 

Kdor se s spremembo ne bi strinjal, lahko odstopi od pogodbe brez pogodbene kazni, še piše v dopisu, a Gen-I za gospodinjske uporabnike nima vezave. 

Nadomestilo je že uveljavljena praksa

Tudi nekatera druga podjetja obračunavajo fiksno nadomestilo za pokrivanje svojih stroškov. Energija Plus Maribor trenutno računa pavšalne stroške poslovanja 0,35 evra brez DDV oziroma 0,43 evra z DDV na merilno mesto na mesec.

Pri ECE ta strošek mesečno znaša 0,99 evra brez oziroma 1,21 evra z DDV - v primeru prejemanja računa v elektronski obliki pa je ta znesek nekoliko nižji, in sicer 0,89 evra brez oziroma 1,09 evra z DDV za posamezno merilno mesto.

V podjetju Elektro energija je mesečno nadomestilo odvisno od paketa - na cenikih Zanesljiva oskrba, Zanesljivo elektrika, Zanesljivo toplotna črpalka 2020 in Zanesljivo plin zaračunavajo 0,99 evra z upoštevanim 22 % DDV oziroma 2,43 evra z upoštevanim 22 % DDV (ali 1,99 evra brez DDV) na mesec za posamezno merilno mesto na akcijskem ceniku Moja pomladna cena 2020.

Nadomestil za gospodinjske odjemalce zaenkrat ne zaračunavata Petrol in Elektro prodaja E.U. 

Odjemalci morajo tako pri iskanju najugodnejšega ponudnika elektrike upoštevati tudi mesečno nadomestilo. Za stranke, ki niso aktivne in ne spremljajo akcij na trgu, je smiselno, da primerjajo redne cenike. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • dhoo 10:38 29.februar 2020.

    Petrol je podražil nižjo tarifo za skoraj 40 %. Se mi zdi, da kljub vsemu, malo pretiravajo.

  • danny 09:11 29.februar 2020.

    lopovi so takoj vstran hee el ne bodi podražili pol pa uvedejo svojo postavko za 2.43 evra povišanje na položnici. LOPOVI TAKOJ VSTRAN...

  • danny 09:10 29.februar 2020.

    leta so nas ZAVAJALI NAS VABLI DA. SO. NAJCENEJŠI ZDAJ PA BANDA UVAJO NEKO NADOMESTILO CES DA SE ELEKTRIČNA ENERGIJA DRAZI OB DOPISU KI SMO GA PRAVKAR VSI VERJET O PREJELI NA DOM PA SE HVALIJO DA SE CENAAA EL ...prikaži več NE BO PODRAŽILA.. KDO JE TU FUKJEN POTROŠNIKI AL GEN I.. PRASCI NE MOREM UPORABLJAT LEPŠEGA IZRAZA.. MRSS GENI GREM NA PETROL TAKOJ... SE CENEJŠI SO Z KARTICO ZVESTOBE...