Slovenija
33 ogledov

Genij mora biti tudi fit

V šolskih klopeh Dejan Mijović
Zoisove štipendije. Upošteva se tudi ocena športne vzgoje, zato so za telesno manj sposobne težko dosegljive.

Merila. “Izbor za dodelitev Zoisove štipendije za spodbujanje intelektualnih dosežkov diskriminira hendikepirane, bolne ter telesno in motorično manj sposobne otroke,” je ogorčen eden od staršev, ki želi ostati neimenovan. Po zakonu je v izračun povprečne ocene pri uspehu namreč všteta telesna vzgoja. “Trenutno ne načrtujemo sprememb na tem področju,” pravijo na ministrstvu za delo.

Za štipendijo čista petica

Med 1.434 osnovnošolci, ki so lani na novo pridobili Zoisovo štipendijo, je bilo le 54 takih, ki so jo dobili na podlagi izjemnih dosežkov, ne pa učnega uspeha. “To merilo postavlja izjemno visok prag,” pravi oče otroka. Na javnem skladu za razvoj kadrov in štipendij pravijo, da je zakon jasen. Telesna vzgoja je eden izmed obveznih predmetov. “Če je ocena telesne vzgoje številčno izražena, se pri izračunu povprečne ocene upošteva ne glede na druge okoliščine ali učne težave učenca pri posameznem predmetu,” pojasnjujejo. Na ministrstvu dodajajo, da so prejemniki, “ki so tako kategorizirani, upravičeni do dodatka za posebne potrebe”. Tega pa torej ne morejo dobiti, če se pri športni vzgoji niso izkazali. Lani je bila povprečna ocena, potrebna za pridobitev štipendije v osnovni šoli, namreč čista petica.

Komentarjev 8
  • Taja 12:24 09.julij 2012.

    Po moje nekdo, ki zraven dobrih ocen (ne mislim samo petice) nima kakih izrednih dosežkov, ne bi smel dobiti Zoisove štipendije. Žal te res danes preveč podpirajo piflerje in pa seveda veliko izsiljevanje staršev za petice, ki so pa velikokrat ...prikaži več dobljene brez znanja in sposobnosti. Žal se današnje petice velikokrat brez vsebine in marsikje so štirice več vredne od petic.

  • Prijatelj3 12:15 09.julij 2012.

    Vaš otrok definitivno ni ustrezal standardom zgolj samo zaradi športne vzgoje. In če ima v prvem letniku lahko športno vzgojo 5, bi jo lahko imel tudi prej. Brez popravljanja ocene. Če pa otrok celo leto uživa v opravičilih staršev, da ...prikaži več ne more telovaditi, zaradi tega in onega in tertjega in jemlje pouk športne vzgoje kot tretjerazredni predmet, potem si zasluži da v popravljanju doživi vse naenkrat. Žal tako je. Tako kot pri matematiki celoletni testi, pa nihče ne vlaga pritožb.

  • Prijatelj3 12:11 09.julij 2012.

    Sam sem imel celo srednjo šolo in večino faksa Zoisovo štipendijo. Enostavno ne drži da jo imajo samo piflarji. Zgolj samo dobre ocene že dolgo niso več merilo, pač da dosežki, med katere spadajo tudi športni dosežki in ne samo ...prikaži več stvari, ki se jih naučiš. Vsekakor je potreben celoten človek in ne samo glava.