Slovenija
45 ogledov

Gjerkeš: Naj počne, za kar je plačana

null Žurnal24 main
Nekdanji minister za lokalno samoupravo Gjerkeš je o spornih pogodbah za Pomurje svojo naslednico Bučan Trobčevo posredno obtožil laži. Vlada razdira pogodbe.

Henrik Gjerkeš je na današnji tiskovni konferenci dejal, da  je bilo v zadnjem času v javnosti veliko "zavajajočih in lažnih informacij, predvsem s strani sedanje ministrice za lokalno samoupravo in regionalno politiko Duše Bučan Trobec".

Gjerkeš o Trobec Bučanovi pravi, da bi si želel, da se začne ukvarjati z delom, za katerega sedaj dobiva plačo – skrbi za regionalno politiko, lokalno samoupravo in kohezijska sredstva. "Čudi me, da ministrica svoje delo opravlja tako, da najprej obvešča javnost s težavami, na katere naleti," je še dodal.

Če je ministrica oziroma takrat državna sekretarka opazila ali čutila, da nekaterih dokumentov ni smela videti, kot je nekje izjavila, bi ga morala o tem obvestiti kot njenega šefa oziroma Pahorja kot predsednika vlade, še meni Gjerkeš. "Meni teh signalov ni nikoli dala, zato sem sklepal, da je vse teklo po dogovoru," je še dodal.

Zatrdil je, da so bila vsa sredstva za izvajanje pogodb pomurskega zakona v celoti zagotovljena, kar se natančno vidi tudi v Uradnem listu, kjer je bil objavljen proračun za obdobje 2010–2012, ki ga je sprejela vlada in potrdil državni zbor (DZ). Kot pravi, "se da na internetu pogledati Uradni list. Tam je objavljen proračun za leta 2010, 2011 in 2012, ki ga je sprejela vlada in potrdil DZ. Tam se natančno vidi, da so sredstva bila v celoti zagotovljena."

Gjerkeš je ponovil, da je njegova takratna sekretarka, danes pa ministrica Duša Trobec Bučan, skrbela "za pravnoformalno pravilnost vseh dokumentov in pogodb in pregledovala vse dokumente", preden so dokončno prišli v podpis ministru, in jih seveda tudi vračala službam, če je ugotovila njihovo neustreznost.

Glede očitkov o nesmotrno porabljenih sredstvih za komunikacijske načrte kohezijske politike pa je dejal, da so bili načrti usklajeni z Evropsko komisijo, z njimi pa je bila seznanjena tudi sedanja ministrica, čeprav je to javno zanikala. "Imeli smo redne kolegije, kjer smo debatirali o vseh rednih tematikah, tako o kohezijski politiki kot tudi o zakonu o Pomurju. Imam tudi dokaz, da je bila 15. julija preko elektronske pošte obveščena o sklenitvi okvirnih sporazumov," poudarja Gjerkeš.

Zaradi sumov klientelističnega in koruptivnega ravnanja državnega sekretarja Andreja Horvata, ki je pripravil javna naročila in takrat vodil projektno pisarno vlade v Pomurju, je ministrica Trobec Bučanova odredila revizijo pogodb, sklenjenih v okviru pomurskega zakona. Delni rezultati revizije so pokazali nepravilnosti, saj po navedbah ministrice v proračunu ni bil zagotovljen denar za izvajanje pogodb, ki jih je podpisal takratni minister Gjerkeš.

Država za razdrtje pogodb
Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) je danes potrdila, da so podjetjema Oikos in Pristop predlagali sporazumno prekinitev pogodb, sklenjenih v okviru zakona o Pomurju. Razlogov podrobneje ne komentirajo, neuradno pa naj bi bila podlaga za tako odločitev notranja revizija ter mnenje posameznikov s Pravne fakultete.

SVLR je na podlagi javnega naročila s podjetjem Pristop v začetku novembra 2010 sklenila pogodbo za promocijo pomurske regije, da bi privabili tuje in domače investicije. Vrednost pogodbe je bila 598.200 evrov. S podjetjem Oikos pa je ob približno istem času sklenila pogodbo za podporo pri pripravi in izvajanju razvojnih projektov v pomurski regiji v vrednosti 1.070.240 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.