Slovenija > Črna kronika
97 ogledov

Gjerkeš pijan razbil službeni avto

1/10
Žurnal24 main
Minister za lokalno samoupravo Henrik Gjerkeš je zaradi vožnje pod vplivom alkohola odstopil. Po novoletni zabavi je napihal 1,35 promila.
Ministrstva beležijo v zadnjih petih letih pet totalk. Preberite: Poškodovana vladna pločevina.

Ponoči je po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah minister za lokalno samoupravo Henrik Gjerkeš pijan povzročil prometno nesrečo v okolici Grosupljega. Njegov avtomobil naj bi zletel s ceste, pri čemer se je uničilo podvozje vozila.

Policija nam podatkov o nesreči ni potrdila, je pa Gjerkeš na današnji novinarski konferenci sam dejal, da so mu namerili 1,35 promila, čeprav navedbe o nesreči zanika. Po naših neuradnih podatkih je bil pridržan do streznitve. Tiskovni predstavnik PU Ljubljana Vinko Stojnšek je zapisal, da so bili obveščeni o prometni nesreči na območju Grosupljega, v kateri je občan povozil divjad in prijavil trčenje.

Več fotografij z današnje novinarske konference si lahko pogledate TUKAJ.

Zanika nesrečo
Na skupni tiskovni konferenci s predsednikom DeSUS-a Karlom Erjavcem ob 17. uri je Gjerkeš potrdil svoj odstop in povedal, da je njegov odstop že sprejel tudi premier Borut Pahor. Kot je dejal, želi tako zavarovati svojo integriteto in integriteto vlade. Pozornost policistov, ki so ga ustavili, naj bi vzbudil s počasno vožnjo zaradi počene pnevmatike, ko se je vračal z novoletne zabave. Policisti so mu po njegovih besedah namerili 1,35 promila alkohola v krvi.

 

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da premier razume razloge ministra Gjerkeša za odstop. "Vso svojo pozornost bo premier zdaj usmeril v iskanje novega ministra ali ministrice, ki bo moral odgovorno nadaljevati zelo pomembne in zahtevne naloge na tem področju," so sporočili. Slovenski predsednik Danilo Türk je za oddajo Studio ob 17h na prvem programu Radia Slovenija dejal: "Verjamem, da je njegova odločitev o odstopu pravilna. Tu ni kaj veliko komentirati."

O naslednici
Kadrovska komisija DeSUS-a je po besedah Karla Erjavca že izbrala Gjerkeševo naslednico, sedanjo sekretarko v vladni službi za lokalno samoupravo in razvoj Dušo Trobec Bučan. Po Erjavčevih besedah jo je za primerno kandidatko že označil tudi premier.

Stara in nova zakonodaja
Za takšno količino napihanega alkohola sedanja prometna zakonodaja predvideva najmanj 500 evrov kazni, deset kazenskih točk in prepoved vožnje. Po novi zakonodaji, ki jo je včeraj potrdil državni zbor, je za voznike, ki vozijo z prek 1,1 promila alkohola v krvi, predvidenih 18 kazenskih točk, kar avtomatično pomeni odvzem vozniškega dovoljenja in najmanj 1.200 evrov globe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.