Slovenija
15 ogledov

Glasbene kvote: Svetniki izglasovali veto

Radio Andrej Leban
Svetniki na zakon izglasovali veto, zato bo moral nazaj v državni zbor, kjer pa ima, kot kaže, že dovolj podpore.

Državni svet je danes na izredni seji s 24 glasovi za in štirimi proti sprejel odložilni veto na vladno novelo zakona o medijih. 

Kot problematično v noveli so svetniki ocenili določitev kvot predvajanja slovenske glasbe na radijskih postajah, kar po njihovi oceni preveč posega v uredniško avtonomijo.

Svetnik Rajko Fajt, ki je predstavil predlog komisije, je na ministrstvo za kulturo naslovil kritiko, da ni prepričljivo dokazalo utemeljenost strogih pogojev predvajanja slovenske glasbe na radijskih postajah. 

"Zlasti se postavlja vprašanje, kdo, če sploh, bo pristojen za oceno kakovosti glasbenih del in njegovih izdajateljev," je izpostavil Fajt.

"Napad na slovensko glasbo in jezik"

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je tudi pred DS zavrnila očitek in poudarila, da za veto ni utemeljenih vsebinskih razlogov.

Veto razume kot legitimacijo zlorabe že tako ali tako nizkih kvot predvajanja slovenske glasbe na radijskih postajah. "To je napad na slovensko glasbo in slovenski jezik," je poudarila Bizjak Mlakarjeva.

Poslanci so konec prejšnjega meseca z 47 glasovi za in dvema proti ob prisotnosti 75 poslancev sprejeli zakon o medijih, ki določa predvajanje 60 odstotkov obveznih kvot slovenske glasbe v dnevnem času. 

Ponovno odločanje

Da bo zakon sprejet, bo moral državni zbor v ponovnem odločanju zbrati najmanj 46 poslanskih glasov podpore, ki pa jih očitno že ima. 

Sicer bo moral DZ pri vnovičnem odločanju o noveli zakona o medijih zbrati najmanj 46 poslanskih glasov podpore. Pri glasovanju 28. januarja je za novelo glasovalo 47 poslancev, dva sta bila proti.

Komentarjev 4
  • tomaz 11:11 05.februar 2016.

    Ma daj no Plavi...enostavno ni produkcije več, ker ni dnarja...

  • Plavi-mil 10:49 05.februar 2016.

    Slovensko zabavno glasbo so uničili razni kavazi strokovnjaki z imenom GLASBENI UREDNIKI, in prav je da se vrne v dnevnem času na radio.

  • tomaz 10:14 05.februar 2016.

    Ni jim dolgčas, ker dejansko je to poseg v uredniško politiko...ni pa zadeva končana, ker če bo ponovno izglasovano v isti obliki, bo sledila še ustavna presoja...Najprej naj sploh določijo, kaj je SLO glasba, poskrbijo naj za dovolj kvalitetne SLO ...prikaži več glasbene produkcije, ki bo konkurenčna na trgu, potem naj se pa gredo cenzorje, oziroma regulatorje...