Slovenija
9 ogledov

Glave padajo ali pa ne

Türk bi lahko v BiH letel ceneje. Žurnal24 main
Predsednik Danilo Türk bi lahko v Bosno in Hercegovino letel za tretjino cene, ki jo je plačal. Brezplačna podelitev frekvenc UMTS Tušmobilu pa je oškodovala proračun.

Predsednikov let v Bosno in Hercegovino ter brezplačna podelitev frekvenc Tušmobilu ustrezata definiciji korupcije. To je ugotovila komisija za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Drago Kos.

Frekvence preiskovalcem
Kosova komisija uradu predsednika očita kršitev temeljnega načela javnega naročanja, to je gospodarnosti. Agencija za pošto in elektronske komunikacije (Apek) pa je pri postopku, ki se je končal z brezplačno podelitvijo frekvenc Tušmobilu, kršila pravila postopka, so prepričani v komisiji. Gradivo primera podelitve frekvenc je Kosova komisija odstopila organom odkrivanja in pregona, v primeru predsednikovega leta v Bosno pa za to potezo ni razlogov, menijo v komisiji za preprečevanje korupcije.

Stojan Tramte ponudil odstop
Generalni sekretar urada Stojan Tramte je zaradi objektivne odgovornosti predsedniku republike že ponudil svoj odstop.

Danilo Türk, slovenski predsednik © BOBO

 
Letel bi lahko za tretjino cene.
Predsednik države Danilo Türk bi lahko v Bosno letel za 57.023 evrov ceneje, kot je, ugotavlja komisija. Kos je sicer poudaril, da Türk osebno ni odgovoren, saj nima in ne more imeti vpliva na postopke javnega naročanja, ki jih vodi njegov urad. Komisija za preprečevanje korupcije uradu predsednika ne očita ravnanja v nasprotju s pravili javnega naročanja, ampak kršitev osnovnega načela javnega naročanja – gospodarnosti.

Dva klica za 57 tisoč evrov prihranka
Nobeden od dveh prevoznikov, registriranih v Sloveniji, ni bil povabljen, naj odda ponudbo. Ko ju je za ponudbo zaprosila Kosova komisija, bi eden prevoz opravil za 32.077 evrov, drugi pa za 50 tisoč evrov. Spomnimo, Türk je za let v Bosno plačal 89 tisoč evrov. Pri tem velja poudariti, da bi drugi ponudnik let opravil z letalom iste znamke, kot je bilo tisto, s katerim je v Bosno letel Türk.

Zakaj ju niso povabili, ni jasno
Razumnega razloga, zakaj ju iz urada niso povabili, naj oddata ponudbo, Kosova komisija ni našla.



Nič ni narobe. Nihče ni nič kriv.
Revizija lani ni odkrila kršitev zakona ali oškodovanja državnega premoženja, zato je zahteva za odstop direktorja Apeka brezpredmetna. Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik pa pravi, da s postopkom ni seznanjen, in pričakuje, da bodo organi pregona opravili svoje delo.

Mateja Lahovnik, minister za gospodarstvo © BOBO

 
Kos je prepričan drugače
Tušmobil je frekvence UMTS dobil zastonj zaradi nepravilnosti v postopku. S tem je bil državni proračun oškodovan za dva milijona evrov. Tako ocenjuje Kosova komisija. Spomnimo, Apek je konec decembra 2007 le v Uradnem listu objavil poziv za izkaz interesa, čeprav je pozive objavljal tudi na svoji spletni strani. Edini interesent je bil zato Tušmobil, frekvence pa so bile, ker je bil interesent le eden, zastonj. Na poznejši razpis za frekvence se je prijavilo sedem ponudnikov. Kosova komisija ugotavlja, da je poziv zainteresirani javnosti v nasprotju s predpisi in pričakovano prakso. "Z nepričakovano spremembo načina obveščanja je bila zainteresirana javnost, z izjemo vnaprej izbranega prejemnika, zavedena in onemogočena, da se na javno objavo ustrezno odzove," so prepričani. Veljaven statut agencije določa objavo na spletnih straneh agencije. To, da je Apek poziv na spletni strani objavil kasneje, kaže na dodatno zavajanje in izmikanje odgovornosti.

To je nepreverjeno
Apek trdi, da je Kos le povzel navedbe operaterjev in jih ni preveril. Tisoč evrov bi pri letu lahko prihranil Türk.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.