Slovenija
141656 ogledov

Glavna inšpektorica zajokala pred kamerami

Martina Gašperlin Posnetek zaslona
Inšpektorji so se usmerili predvsem na bencinske servise.

"Imejmo v mislih, da se prvič soočamo s tako zahrbtno boleznijo, ki je zelo nepredvidljiva, razumem, da se nekaterim zdi absurdno dokazovati, da ste zdravi, vendar je to trenutno edini način, da se te nadloge dokončno znebimo," je svojo predstavitev na novinarski vladni konferenci zaključila Martina Gašperlin, v. d. glavne tržne inšpektorice, nato pa v krču in solzah nadaljevala: "Sama imam svetlo točko za pomlad, maturantski ples moje hčerke in jaz si želim, da bo takrat konec tega in da bo tudi moja hčerka imela primeren zaključek njenega šolskega obdobja in bodo tudi moje punce nadaljevale z brezskrbnim otroštvom. Se pa oproščam, ker imamo hud primer covida tudi v družini."

Inšpektorji so pozornost usmerili predvsem na bencinske servise

Inšpektorji so v preteklem tednu zaradi nespoštovanja pogoja PCT začasno zaprli osem prodajen in en gostinski lokal. V štirih primerih, kjer kršitve kljub predhodnemu opozorilu niso bile odpravljene, so bili izdani plačilni nalogi. V vseh primerih je šlo za bencinske seervise, kjer niso preverjali pogoja PCT pri strankah. 

"Cilj naših nadzorov je zagotoviti spoštovanje pogoja PCT,  tako s strani uporabnikov storitev kot tudi ponudnikov blaga in storitev, zato ne ne želimo delati zgolj na statistiki, ker nam tekmovanje s številkami ne bo prineslo željenega rezultata," poudarja Gašperlinova. 

Konec tedna so inšpektorji izvajali poostren nadzor v trgovinski dejavnosti po vsej Sloveniji. V soboto so pregledali 153 trgovcev, skoraj polovica bencinskih servisov. "Na tem terenu smo zaznali, da so le ti še posebej problematični glede preverjanja pogoja PCT," pravi Gašperlinova.

"Delamo res vsak dan, zvečer, v soboto in nedeljo"

Trem bencinskim servisom so prepovedali opravljanja dejavnosti do odprave pomanjkljivosti, prav tako so inšpektorji začasno prepovedali prodajo trgovinam in sicer trgovinam Kik, Tom Tailor in Teddy. 
Inšpektorji so bili na terenu tudi v nedeljo. "Delamo res vsak dan, zvečer, v soboto in nedeljo," pravi inšpektorica. Pregledali so 13 bencinskih servisov na področju Dolenjske, ki niso bili problematični, 17 pregledov je bilo na območju Maribora, kjer je inšpektor z ustno odločbo zaprl eno bencinsko črpalko. Pri šestih bencinskih servisih na območju Nove Gorice so inšpektorji izdali opozorila, ker so prodajalci za pogoj PCT spraševali pri blagajni. "Želimo doseči, da prodajalec preveri PCT pri vhodu," poudarja Gašperlinova.

Na inšpektoratu sicer ugotavljajo, da se je stanje na bencinskih servisih bistveno izboljšalo. "Ni pa še idealno in še vedno želim, da zavezanci izkoristijo prisotnost inšpektorja in ga tudi vprašajo, če jim kaj v odloku ni jasno. Inšpektor jim bo tudi svetoval, nismo samo nadzorniki, ki kaznujemo," pravi Gašperlinova. 

Nadzor tudi v nočnih klubih

V soboto so inšpektorji izvedli nadzor tudi v nočnih klubih. "Opravili smo 17 nadzorov in je ugotovili, da je večina nočnih klubov poslovala v skladu s pravili, ker so pri nočnih klubih na vratih varnostniki in že ti preverjajo z osebnim dokumentom starost hkrati pa tudi PCT pogoj, zato ej bila izrečena le ena ustna odločba o prepovedi dejavnosti gostinskemu obratu v Kopru."

Gašperlinova poziva, da tudi sami pomagamo trgovcem in gostincem, da imamo pripravljene osebne izkaznice in potrdila o izpolnjevanju pogoja PCT na vstopni točki. "Osebni dokument je samo orodje za preverjanje pristnosti potrdila, podatek, da ste obiskali lokal ali trgovino, ne bo nikamor zabeležen!"

Petina gostinskih lokalov ukrepa preverjanja PCT ne preverja

Inšpektorji za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so med 602 nadzoroma ugotovili 111 nepravilnosti, enkrat v trgovini, vse ostale pa v gostinskih obratih. "Šlo je za pomanjkljivosti pri nadzoru pogoja PCT, ko so nosilci dejavnosti samo povprašali stranke, ali pogoj izpolnjujejo, niso pa preverjali pristnosti in veljavnosti QR kode," razlaga Branko Podpečan, direktor direktor Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

"Ukrepanje bomo stopnjevali"

Izrečenih je bilo več ukrepov, skupaj glob za 45 tisoč evrov glob, zaprli pa en obrat, ki mu je bila izdana upravna odločba vendar nedoslednosti niso popravili. Kot pravi Podpečan, bodo poostren nadzor nadaljevali, saj ne želijo, da se zaradi neupoštevanja ukrepov pri petini gostinskih lokalov zaprejo vsi gostinski lokali. "Ukrepanje bomo stopnjevali, za kršitelje, ki niso pripravljeni upoštevati ukrepov, izrekali globe in začasno prepovedali delovanje."

Furs izrekel prepoved opravljanja dejavnosti

Inšpektorji Finančne uprave so v dveh dneh (od 8. 11. 2021 do 9. 11. 2021) na terenu opravili 316 nadzorov in zaznali nepravilnosti v 67 primerih, od tega 58 na področju izpolnjevanja PCT pogojev in devet glede uporabe mask. Za ugotovljene nepravilnosti so izdali štiri  plačilne naloge v skupni višini skupna višina globe znaša 12.800 evrov in 62 opozoril. V enem primeru je bila izrečena tudi prepoved opravljanja dejavnosti.

Komentarjev 57
  • jakec1575 09:13 12.november 2021.

    Če delajo po odlokih, bo vse pritozba odnesla. zalostno, da zaradi ohranjanja sluzbe izvajajo vladno nezakonito politiko.

  • Avatar Leon
    Leon 09:00 11.november 2021.

    Reality Show INŠPEKTORICA ....

  • evelux 07:59 11.november 2021.

    Kaj ko na terenu zajebava gostinca, in delavce na crpalkah in še kje a se tam tudi joce in dela ubogo .... to ti je obnasanje pred kamero ene osebe na taksnem polozaju .... gostincu ne pomaga jokanje.....samo preziveli bi radi....