Slovenija
44 ogledov

Glede Šoltesa se krešejo mnenja

“Dars vzdrževanja avtocest ne načrtuje ustrezno,” pravi Šoltes. (Foto: Dejan Mij Žurnal24 main
Mešani odzivi na Šoltesovo kandidaturo za ministra za zdravje. Najbolj ostro je proti Lukšič. "To so politične igre," glede nasprotovanja pravi Brecelj.

Po mnenju prvaka DL Gregorja Viranta je kakovost ministra za zdravje veliko pomembnejša od strankarske kombinatorike, zato bo premierko Alenko Bratušek podprl, če bo nekdanjega predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa predlagala za ministra, je Virant napovedal pred današnjo sejo vlade.

S tem je odgovoril tudi na kritike prvaka SD Igorja Lukšiča, ki je Šoltesovo kandidaturo ocenil kot neokusen predlog. "Nismo se dogovorili, da bi koalicijo širili na neparlamentarne stranke ali na najavljene nove stranke," je bil včeraj oster Lukšič.

"To je nehigienično" 

Danes je dodal, da je popolnoma nelogično in skregano s kakršnokoli politično higieno, da za kandidata za ministra dobimo nekoga, ki predstavlja stranko v nastajanju. Vlada bi si s tem odvzela kredibilnost in neprimerno je, da bi na tak način poskušala utišati kritike, je povedal.

Nasprotujoča si mnenja znotraj SD

Nasprotno kot prvak SD pa poslanka SD Andreja Črnak Meglič meni, da bi bil Šoltes "pravi minister, ki bi se znal spopasti s korupcijo v zdravstvu". A je po njenem mnenju pomembno tudi to, kakšno strokovno ekipo bi pripeljal s seboj. 

Vodja poslancev SD Matjaž Han je pojasnil, da se v poslanski skupini o Šoltesu še niso pogovarjali. V tem trenutku je po njegovih besedah težko reči, ali bi bil Šoltes pravi kandidat za ministra za zdravje, a ne more reči tudi, da Šoltes ne bi znal opraviti te naloge. "Imamo ministre, ki sploh niso delali na področju, ki ga denimo zdaj vodijo," je povedal. Obenem je dodal, da je zelo dobro, če se pri kandidatih poenotijo vse koalicijske stranke.

Čeprav je prvak Desusa Karl Erjavec že povedal, da Šoltes ni njihov kandidat, je ocenil, da bi mu lahko po njegovem mnenju uspelo presekati korupcijo v zdravstvu.

Strokovnjak za razpise

slovenija 24.01.13, Andrej Mozina, predsednik zdravniske zbornice, zdravniska zb | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Na vprašanje, ali ima Šoltes dovolj "hrbtenice", da se bo spopadel z lobiji v zdravstvu, Virant odgovarja z besedami, da vedno izhaja iz tega, da so ljudje samostojne osebnosti. In za Šoltesa verjame, da je takšna osebnost. Prvak DL sicer ne ve, kot pravi, da bi bil Šoltes povezan s kakšnimi lobiji. Pač pa ve, da je strokovnjak za javno naročanje, kar je ena izmed največjih šibkih točk v zdravstvu.

S tem se strinja tudi predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina, ki meni, da mora biti novi minister za zdravje politično izkušen in imeti dovolj avtoritete. Po njegovi oceni Šoltes ti vrlini ima. 

Možina pravi še, da zdravniške organizacije nimajo zadržkov pri tem, da novi minister za zdravje ne bi bil zdravnik. Seveda je dobro, da ima predstavo o zdravstvu, ni pa nujno, da je to medicinski strokovnjak, dodaja predsednik zdravniške zbornice.

slovenija 02.10.13, Erik Brecelj, Kirurg, zdravnik, doktor, onkoloski institut, | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Zdravstvene reforme ne pričakuje 

Zdravnik Erik Brecelj, ki je več let glasno opozarjal na težave v zdravstvu, meni, da bi bil Šoltes primeren kandidat za ministra za zdravje. Od njega sicer ne pričakuje, da bo v letu in pol izpeljal zdravstveno reformo, pač pa da bo uredil področje javnih naročil, standardizacijo materialov ter postopkov vodenja javnih zdravstvenih zavodov.

"On je strokovnjak za javna naročila. Če bi uspel kaj narediti na tem področju, bi bilo v tem letu in pol to veliko," je dejal. Po njegovem mnenju bi se potem kot plaz sprožile druge zadeve, zdravstvo pa bi se začelo stabilizirati.

Komentarjev 3
  • dragec 19:08 16.januar 2014.

    IN KAKŠNA JE HIGIENA NAŠIH POSLANCEV, MINISTROV IN ....TO SO UMAZANE BAGRE

  • gornik 18:36 16.januar 2014.

    Tako bo kot bo rekel tov palček, ki je predsednik vlade in Slovenije .Pri njemu to gre tudi brez volitev . Še vedno misli da je glavno v Sloveniji CK ZK. Za njega bi bilo pametneje ,da se pripravi za ...prikaži več odhod v večna lovišča, da ne bo, kot tov. Ribičič pred smrtjo plezal po stenah, in si potrgal vse nohte. Vest je težka. O tem naj razmišlja pokvarejeni palček.

  • KOJAK 15:05 16.januar 2014.

    Le zakaj se Lukšić otepa Šoltesa... zaradi koncesije njegove žene...