Slovenija
543 ogledov

Globa za uporabo mobitela na kolesu. Kaj če se kolo ne premika?

Oglobljena kolesarka na Prešernovem trgu Bralka
Kolesarka je dobila globo, ker je sedela na kolesu in telefonirala, čeprav se ni premikala, trdi bralec. Pri policiji smo preverili, ali to drži.

"Sem ravno prečkal Prešerca in opazim dekle, ki s telefonom sedi na kolesu in se ne premika. Mimo se s kolesom pripelje policistka. Brezkompromisno se odloči, da je kolesarka storila prekršek, vreden plačilnega naloga. Ker se je kolesarka začudila in nežno protestirala, so jo obkrožili še dva policista ter mestni redar. Dobila je nalog," nas je obvestil bralec, ki je prepričan, da je bila kolesarka po krivem kaznovana. 

"35. člen Zakona o pravilih določa, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati telefona. Globa za kolesarja je 40 evrov," so nam pojasnili na policiji. 

Toda ali sedenje na sedežu kolesa, ki se ne premika, pomeni vožnjo? Vožnja namreč po zakonu pomeni "upravljanje kolesa, kolesa s pomožnim motorjem, vprežnega vozila ali kakršnega koli motornega vozila". Tako kot ni prepovedano uporabljati telefona za volanom parkiranega avtomobila, najbrž ni niti med sedenjem na sedežu kolesa, ki se ne premika? 

Avto je med vožnjo lahko tudi ustavljen, enako kolo

"Kaznivo je telefoniranje med vožnjo. Za vožnjo se smatra tudi ustavitev zaradi upoštevanja prometne signalizacije (npr. stop znak, rdeča luč na semaforju)," so pojasnili na policiji. Zakon parkiranje opredeljuje kot "prekinitev vožnje iz katerega koli vzroka, razen ustavitve vozila ali prekinitve vožnje zaradi tega, da se je vozilo izognilo prometni nesreči ali ker je voznik ravnal v skladu s prometnimi pravili". 

Če povzamemo: če bi kolesarka na ustavljenem kolesu telefonirala pri rdeči luči, bi si plačilni nalog zaslužila. Če je kolesarka na trgu res le sedela na kolesu in se ni premikala, bi lahko rekli, da je bilo kolo parkirano in v tem primeru ni kršila določbe zakona, ki prepoveduje uporabo mobitela med vožnjo. Morda pa je dobila plačilni nalog zaradi napačnega parkiranja? 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 74
  • banja 14:03 12.avgust 2016.

    Mnogi ustavimo avto na primernem mestu in in sedeč v avtu telefoniramo. Torej nas lahko oglobijo?Ne! Razen v diktatorski in totalitaristični državi - Sloveniji!

  • Avatar kbm
    kbm 09:45 11.avgust 2016.

    Na ubogo revico so se spravili kot kakšni mrhovinarji. Seveda, zaradi stavke je nastala finančna luknja in zdaj je potrebno vse kar leze, gre ali sedi na biciklu kaznovati, da se ta vreča brez dna, ponovno napolni.

  • sprehajalec 22:24 08.avgust 2016.

    Če bi upošteval dosledno slovenski zakon, človek nikoli ne bi poletel v zrak. Pa vozil motorjev z notranjim izgorevanjem. ravno zato dela velike države velike, ker so sposobne zakone prilagoditi vsakdanjemu življenju. Ne pa da te zaradi mobitela na kolesu ...prikaži več obstopijo štirje varuhi zakona...