Slovenija
52 ogledov

Gnojevka jim spet smrdi

cisterna, Bobo
Prašičja gnojevka. Namesto v bioplinarno neposredno na kmetijska zemljišča.

Prebivalci Črnomlja so izpostavljeni nevzdržnemu smradu, ki se širi po mestu, njegov izvor pa je v razlivanju prašičje gnojevke po kmetijskih površinah, je povedala županja Mojca Čemas Stjepanovič. O tem so že opozorili okoljski in kmetijski inšpektorat.

Težke kovine

Lastniku prašičje farme je bioplinarna odpovedala prevzem prašičje gnojevke, ker naj bi vsebovala preveč cinka, lastnik farme pa je začel prav to gnojevko razlivati po njivah.

Ravno težke kovine v prašičji gnojevki naj bi bile razlog, da je aprila okoljski inšpektorat bioplinsko gnojevko uvrstil v drugi razred okoljske kakovosti in bioplinarni prepovedal, da jo oddaja za rabo v kmetijstvu kot gnojilo.

Ni podlage

“Če gre gnojevka neposredno (brez obdelave v bioplinarni) na kmetijske površine, je za nadzor pristojna kmetijska inšpekcija. Sicer pa v Sloveniji ni predpisa, ki bi urejal širjenje vonjav v okolju, in tako ni podlage za ukrepanje okoljske inšpekcije,” so nam povedali na inšpektoratu za okolje. S kmetijskega ministrstva naj bi nam odgovor posredovali danes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.