Slovenija
114324 ogledov

Golob bi udaril po kadilcih: Napovedane so nove prepovedi

<ilustracija>: 09.01.2007, cigareta, dim, kajenje, kadilec, ogenj, Ljublja
1/2
Ivan Zupič
Na ministrstvu za zdravje so pripravili predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Ta bi med drugim prepovedala arome v elektronskih cigaretah ter kadilnice v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih, je razvidno iz dokumenta, objavljenega na portalu eDemokracija. Predlog je v javni razpravi do 30. marca.

Razlog za pripravo zakonske novele je ustrezna uskladitev nacionalne zakonodaje s pravnim redom EU, saj je Evropska komisija lani ugotovila manjše nepravilnosti pri prenosu evropske direktive glede proizvodnje, predstavitve in prodaje tobačnih izdelkov.

Poleg tega bi novela v nacionalno zakonodajo prenesla delegirano direktivo Evropske komisije glede strožjih določb za ogrevane tobačne izdelke. Ta uvaja prepoved značilnih arom za ogrevane tobačne izdelke in aromatičnih snovi v katerikoli od njihovih komponent. Poleg tega direktiva na embalažo ogrevanih tobačnih izdelkov uvaja splošna, informativna in sestavljena zdravstvena opozorila, kot to velja za druge tobačne izdelke za kajenje.

Kot je še navedeno v dokumentu, bi novela izenačila obravnavo elektronskih cigaret in tekočin oz. polnil z in brez nikotina. Podatki namreč kažejo, da so privlačne arome v elektronskih cigaretah povezane s povečanjem privlačnosti elektronskih cigaret in zmanjšanjem zaznavanja njihove škodljivosti.

"Arome so prepoznane kot varne ob zaužitju, vendar gre pri vdihavanju za drugo pot vnosa. Za večino arom še ni znano, kako vplivajo na zdravje pri dolgoročnem vdihavanju, pri nekaterih pa so znani hudi škodljivi učinki na zdravje dihal. Iz previdnostnega principa zato za elektronske cigarete uvajamo prepoved vseh arom, razen tobačnih," je našteto med razlogi za sprejem zakona.

elektronska cigareta | Avtor: Profimedias Profimedias

Prepovedali bi tudi kadilnice

Zaradi nepopolne zaščite prebivalcev pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu in emisijam drugih povezanih izdelkov, pa tudi velikega deleža neskladnosti z zakonskimi določbami, bi novela prepovedala kadilnice v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih.

Na tržišču se pojavlja vedno več novih tobačnih in nikotinskih izdelkov, zato predlog novele ob tem uvaja sistem za odobritev teh proizvodov. Direktiva državam članicam omogoča, da lahko uvedejo sistem za odobritev novih tobačnih proizvodov in za to proizvajalcem in uvoznikom teh izdelkov zaračunavajo sorazmerne pristojbine za take odobritve.

Z namenom bolj učinkovitega izvajanja zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov z novelo dopolnjujejo tudi nekatere določbe nadzora in kazenske določbe, ki vključujejo sodelovanje več nadzornih organov in nove kršitve posameznikov.

Tudi prodaji prek interneta se obeta konec

Novela bi tudi uzakonila prepoved dajanja na trg tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov preko interneta, telekomunikacij ali katerekoli druge razvijajoče se tehnologije. Po oceni predlagatelja bodo prepoved čezmejne prodaje na daljavo učinkoviteje izvajali, če prepovejo uvoz teh izdelkov s strani posameznikov. Zato bi novela uvedla globe tudi za posameznike, ki prodajajo tobak, tobačne in povezane izdelke, saj je prodaja teh dovoljena zgolj v poslovnem prostoru, ki za to pridobi dovoljenje.

Na ministrstvu menijo, da bodo z ukrepi iz novele prispevali k ciljem strategije za zmanjševanje posledic rabe tobaka 2022-2030, in sicer da bo delež odraslih, ki uporabljajo tobačne izdelke v letu 2030 pod petimi odstotki. Za mladostnike pa strategija navaja cilj, da bo tistih, ki so uporabili tobačne in druge nikotinske izdelke v zadnjih 30 dneh, v 2030 med 13-letniki pod enim odstotkom in med 15-letniki pod petimi odstotki.

"S predlaganimi ukrepi bomo v Sloveniji prispevali k boljšemu zdravju ljudi in vzdržnosti zdravstvenega sistema v prihodnosti," so prepričani predlagatelji zakona.

Komentarjev 68
  • Soloobveznababica 07:05 16.marec 2023.

    Pa na igriscih,kjer se zbirajo mladi starsi,klepetajo ure in ure do noci, kadijo,majhni otroci se pa igrajo po svoje brez kontrole ,vpijejo kot da so v hosti,starsi pa blabla in cigaret... Pred bloki umakniti koše s pepelniki ob klopeh,pa tudi ...prikaži veči po balkonih v vecstanocanjskih stavbah se kadi , da je bolje,da se sosed ,ki ne kadi zapre v stanovanje. Vredno razmisleka,pa naj se kadilci Zaprejo v stanovanja in naj notri pri sebi kadijo,kolikor zelijo. Tako brezobzirno kajenje,kje so inspekcije

  • dare326 17:04 03.marec 2023.

    Oblast bi največ naredila za zdravje, če bi omejila porabo sladkorja. Debelost, diabetes, infarkt in druge zdravstvene težave polnijo zdravstvene domove in bolnišnice. Vsa procesirana hrana, kateri je dodan sladkor, bi morala biti v posebnem oddelku trgovin in nedostopna mlajšim ...prikaži več od 18 let. Sladkor je droga kot kokain in če bi slednjega proizvajalci lahko dodajali, bi ga.

  • damjan95 14:21 03.marec 2023.

    SDS je v prejšnji vladi hotel kopati tunel izpod parlamenta ko so na ulicah kolesaril!!!!Pa še danes po ulicah Ljubljane kolesarijo in zraven parlamenta!Pa nihče ne koplje tunela za pobeg!Le zakaj????