Slovenija
13306 ogledov

Golob: "Dal sem neposredno navodilo, verjamem, da ga bodo upoštevali"

Robert Golob Flickr/Vlada RS
Predsednik vlade je skupaj s socialnimi partnerji skušal pomiriti napetosti znotraj Ekonomsko-socialnega sveta, do katerih je prihajalo predvsem na račun nekaterih vladnih potez.

Jakob Počivavšek, predsedujoči Ekonomsko-socialnemu svetu (ESS), je pojasnil, da so bili socialni partnerji kritični do potez vlade, ko so se odločitve glede sprejemanja zakonodaje odvijale mimo obravnave na svetu ali pa je dialog potekal tako, da je bilo premalo časa za preučitev pozno poslanih gradiv. Sestanka se je danes tako udeležil predsednik vlade Robert Golob, ki so ga spremljali tudi vsi ministri, vključeni v delovanje omenjenega sveta. 

Razprava je bila po Počivavškovih besedah obsežna. Sogovorniki so se strinjali, da je socialni dialog izjemno pomemben v postopku priprave in sprejemanja zakonodaje in prav Ekonomsko-socialni svet je osrednje mesto socialnega dialoga. Sklenili so, da bodo v prihodnje odpravili pomanjkljivosti glede spoštovanja pravil o delovanju sveta. 

Že v petek naj bi tako na seji pregledali, kaj je bilo narejeno glede reformnih predlogov, kaj jih čaka v prihodnje ter kateri so tisti predlogi, ki bodo terjali poseben angažma vlade in socialnih partnerjev. Strinjajo se, da se v primerih, ko časovnice ne bi omogočale zaključka socialnega dialoga do trenutka, ko vlada sprejme predlog zakona, s socialnim dialogom nadaljuje v času razprave v državnem zboru. 

Pogrešali so več samokritičnosti

Marjan Trobiš, predsednik Združenja delodajalcev Slovenije, je na današnjem sestanku pogrešal večjo samokritičnost vlade. Ocenil je, da je bil predsednik vlade zaščitniški do svojih ministrov. "Videli bomo, kako bomo v bodoče lahko nadaljevali socialni dialog, če se bodo kršitve pojavljale še naprej. Upamo na normalen socialni dialog. Trenutni predlogi so pisani na kožo državi in sindikatom," je poudaril in dodal, da je zato stališče delodajalcev drugačno, kot je bilo še pred časom. "Pričakujemo, da se bomo vrnili nazaj k mizi in pogovarjali. Malo smo pomirjeni, nismo pa v celoti prepričani, da bomo lahko speljali socialni dialog, kot bi morali."

Zatekli se bodo k dobrim praksam

Predsednik vlade Robert Golob je poudaril, da je socialni dialog obveza vlade, ki jo sprejemajo s polno odgovornostjo. Napovedal je, da bo po kritikah na račun nekaterih ministrstev poskušal primere dobre prakse uveljaviti na vseh področjih. Ministri so po njegovih besedah "dobili neposredno navodilo in verjamem, da bodo navodilo upoštevali". "Zelo pomembno je, da se zavedamo, kako peljemo socialni dialog in da je to nekaj živega," je dejal. 

"Vlada se nikoli ni branila dobrih predlogov," je povedal Golob, ki verjame, da bo delovanje v naslednjih 12 mesecev še bolj učinkovito in da bodo rešitve za ljudi še boljše.

Počivavšek je ob koncu dejal, da je treba socialni dialog jemati z ustrezno odgovornostjo in v prihodnje spoštovati pravila v večji meri kot doslej. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Avatar Minovak
    Minovak 14:00 06.julij 2023.

    Ni na svetu hujšega primera, ko na zdravih, umsko in telesno, brez izkušenj, vendar smrtno resno pacient hud eksperimentira.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 07:25 05.julij 2023.

    Jamranje prikletnih ob dejstvu, da Slovenja dobro stoji ob vsesplošni gospodarski krizi EU...neprecenljivo..:DD

  • pilotko 06:31 05.julij 2023.

    Nekomu je stisnilo prpico in je končno našel čas za sestanek z sindikalisti dohtarji so ga pa že odpikali.