Slovenija
2133 ogledov

Golob jasno: "To je nedopustno, moralno zavržno dejanje"

Robert Golob Epa
Slovenski premier se je odzval na nedavna razkritja o domnevni zlorabi Urada za preprečevanje pranja denarja. Dejal je, da v Sloveniji ni prostora za takšne grozljive zlorabe.

Če razkritja držijo, gre za eno največjih zlorab uradnih institucij v politično-strankarske namene v zgodovini države z namenom vplivanja na izid volitev, se je na informacije o obsežni preiskavi bančnih računov odzval premier Robert Golob

"Verjamem, da v demokratični in pravni državi, kot je Slovenija, ni in ne sme biti prostora za takšne srhljive zlorabe. Kakršno koli podrejanje institucij za doseganje političnih ciljev ter obračunavanje s političnimi nasprotniki, mediji in civilno družbo je nedopustno, moralno zavržno in morebitno kaznivo dejanje. Takšni politiki in posameznikom moramo kot družba odločno reči ne," je v odzivu, ki so ga danes posredovali iz njegovega kabineta, navedel premier.

Ena najobsežnejših preiskav bančnih računov

Urad RS za preprečevanja pranja denarja je po poročanju portala N1 na podlagi anonimke leta 2021 sprožil eno najbolj obsežnih preiskav bančnih računov v državi. V manj kot treh tednih je poslal 238 zahtev za vpogled v 195 transakcijskih računov 107 fizičnih oseb in podjetij. Obsežno dokumentacijo naj bi po poročanju portala Necenzurirano hranil v prostorih nekdanjega arhiva, del te dokumentacije pa naj bi medtem celo izginil.

Tedanji direktor urada Damjan Žugelj je v odzivu na razkritje medijev med drugim zapisal, da pri preiskavi ni šlo za nobeno "nobeno pregledovanje in preverjanje lastnikov medijskih hiš", "takšne lažne obtožbe in vodenje postopkov po nareku medijev" pa imajo po njegovih besedah za cilj osebno diskreditacijo ter "lahko povzročijo nesluteno nestabilnost v postopkih tudi v drugih državah".

Damjan Žugelj | Avtor: Finance Damjan Žugelj. Finance
Oglasila se je tudi informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, ki je ponovila, da aktualni zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma nima varovalk in omogoča zlorabe. Julija lani je zato na ustavno sodišče naslovila zahtevo za presojo ustavnosti zakona. "Nam so zazvonili alarmi predvsem zaradi anonimnih prijav, anonimnih ovadb, kjer v bistvu lahko urad pridobiva veliko količino osebnih podatkov. Bančni podatek, nenazadnje pa tudi davčni podatek, lahko pove vse o vašem življenju," je povedala za POP TV.

Žuglja sicer zaradi suma zlorabe uradnega položaja preiskuje Nacionalni preiskovalni urad. Po poročanju N1 naj bi policija in tožilstvo vodila preiskavo v smeri, ali je Žugelj s sprožitvijo ene najobsežnejših preiskav v zgodovini urada morebiti kršil zakon, zlorabil položaj in pomembno državno institucijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • Naklonsky 14:40 17.maj 2023.

    Kaj? Torej mr. Taubi grozi sam sebi? In svojim podrepnikom? Ali gre spet za sprenevedanje lopovov?

  • matermila 12:39 17.maj 2023.

    Golob, marsikaj kar si počel, ali še počneš je nedopustno in moralno zavržno, meji pa tudi že na kriminalno dejanje, pa se ne zgodi nič. Pa vaš don, ki se mu javno klanjate in opravičujete, je prav tako v težki ...prikaži veči kategoriji, pa se mu ne zgodi nič. Ni vsaka svinjarija kazniva, je nekoč rekla ga. Cerar in to je narobe. Ni lepo kazati s prstom na druge, če sam smrdiš kot kvargl. Sicer pa pove stari pregovor vse: kdor laže tudi krade, kdor pa krade mu je lažje.

  • lojs 12:26 17.maj 2023.

    upam, da se javi tukaj gor polno takih ali drugačnih komentatorjev, pa si želilm da pojasnijo, kdaj so imeli občutek ali se jim pa samo zdi, da je nekdo vohunil za njihovimi transakcijami ... prevsem me pa zanima, če so ...prikaži več že to zaznali, kdo jih je obvestil o tem ... ima mogoče kdo slabo vest? kdo vse špijonira po celem svetu za mano? kdo vse bi vedu od tistih ki uporabljate smarte, ampak to je pa že druga tema