Slovenija
4014 ogledov

Golob koaliciji predstavil nove ministre, imena niso presenečenje

Robert Golob Epa Robert Golob je v letu dni izgubil velik del podpore.
Glede ministrstva za naravne vire Golob še neodločen.

Predsednik vlade Robert Golob je koalikcijskim partnerjem danes predstavil imena kandidatov za tri izpraznjejna mesta. Golob je pred kratkim napovedal, da bodo imena kandidatov znana kmalu, najverjetneje konec meseca, kar je danes uresničil. 

Koalicijske partnerice: Zaupamo premierju

Imena kandidatov za ministrske stolčke na ministrstvu za kmetijstvu, ministrstvu za javno upravo in na ministrstvu za naravne je Golob sporočil le koalicijskim partnericam SD in Levici, kjer pravijo, da gre za kandidate, ki so v javnosti poznani in da pri izbiri zaupajo premierju. Predlog za njihovo imenovanje naj bi Golob v državni zbor poslal v kratkem, po besedah vodje poslanske skupine Svoboda Boruta Sajovica "najbrž še tekom današnjega dne".

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je potrdil, da trije manjkajoči ministri prihajajo iz kvote največje vladne stranke."Vse nadaljnje komentarje bomo podajali potem, ko bomo videli uradna imena v DZ," je dejal. Glede njihovih izkušenj pa pravi, da "šole za politika ni, tudi za predsednika vlade ne". Vsi trije imajo podporo SD. 

"Glede na to, da gre za ministre iz kvote Gibanja Svoboda, jaz mislim, da so imena ustrezna in da bodo vsi kandidati tudi potrjeni kot ministri in opravljali delo, ki ga je na teh resorjih veliko," pravi vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec. Premier je po njegovih besedah tik pred tem, da dokončno sprejme odločitev glede kandidatov.

Boštjan Koritnik, ki se ga je omenjalo kot kandidata za ministra za javno upravo in je to funkcijo opravljal v času vlade Janeza Janše, naj po zadnjih informacijah ne bi bil med izbranci, ker naj bi bila nad njegovim delovanjem v času Janševe vlade senca dvoma. "Ne pravim, da bi bil absolutno neprimeren tudi strokovno," je povedal Tašner Vatovec in dodal, da je bila odločitev premierjeva.

Golob še neodločen glede ministrstva za naravne vire

TV Slovenija je sinoči poročala, da naj bi bil kandidat za ministra za javno upravo poslanec Svobode Franc Props, kandidat za kmetijskega ministra pa Vojko Adamič, sicer županski kandidat Svobode na lanskih lokalnih volitvah.

Golob še ni sprejel končne odločitve glede vodenja ministrstva za naravne vire in prostor, ki je ključno za popoplavno obnovo Slovenije. Med kandidati v zaključnem krogu pogovorov naj bi bila med drugim aktualni državni sekretar na omenjenem ministrstvu Jože Novak in nekdanji okoljski minister Jure Leben. 

Komentarjev 31
  • Nogo Bozo 21:33 30.november 2023.

    Ha-ha...Mala gnida Props, ki so ga ujeli s prsti v marmeladi ko je bil na SPL direktor....Ja ravno pravšnji za tole gnezdo gnilo svobodno.... Adamič pa bolj, da še naprej koze pase....

  • sandi76 18:08 30.november 2023.

    Odlična ekipa. Vlado vodijo levaki in SD jevci, ki so komaj prilezli v parlament. Dodatki na torti so Bratuškova in Šarec, ki niti v parlament nista uspela priti. Sedaj se bo holob ojačal še z nekom, ki ima na vesti ...prikaži več afero maketa. Čudovito , ni kaj. Dobro smo volili, Slovenci !!!

  • milan74 17:34 30.november 2023.

    Ali sedaj povečuje ministrsko ekipo ali zmanšuje.Vprašam za prjatla holoba.