Slovenija
4484 ogledov

Danes zadnji rok za Golobovo napoved, jo bo uresničil?

Robert Golob Epa
Danes poteče rok, ko naj bi Golob "najverjetneje" predstavil nove kandidate za izpraznjena ministrska mesta.

Ministrski sedeži, ki so trenutno prazni, bodo "popolnjeni v zakonskih rokih, najverjetneje do konca meseca", je na novinarski konferenci v začetku novembra dejal predsednik vlade Robert Golob.

Rekonstrukcije ni bilo, ministrov tudi ne

Še pred tem, konec oktobra pa je premier dejal, da kandidate za izpraznjena ministrska mesta že ima, a da njihovih imen ne bo razkrival, dokler ne bo jasno, kaj bo z rekonstrukcijo vlade.

O rekonstrukcji vlade, ki je predvidevala bistveno zmanjšanje ministrstev, naj bi po napovedih Goloba govorili na koalicijskem sestanku 8. novembra. Po vrhu koalicije pa so sporočili, da o tej temi ni bilo govora in da je rekonstrukcija vlade le izhod v sili, a tudi o kandidatih za izpraznjena ministrska mesta od takrat ni bilo več govora.

Na Urad vlade za komuniciranje smo včeraj naslovili vprašanja o tem, ali ima Golob že izbrane kandidate in ali jih je že predstavil koalicijskim partnericam. Odgovora nismo prejeli. 

So pa v medijih zaokrožile neuradne informacijeTV Slovenija je sinoči namreč poročala, da naj bi bil kandidat za kmetijskega ministra Vojko Adamič, za javno upravo Franc Props, za naravne vire in prostor pa naj bi bila kandidata dva, Jure Leben in Jože Novak. Golob teh imen ni želel komentirati.

Tri mesece je sicer najdaljše dovoljeno obdobje, v katerem ima ministrstvo lahko začasno vodstvo. Ministrstvo za naravne vire in prostor po odstopu Uroša Brežana začasno vodi infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek, po razrešitvi ministrice za kmetijstvo Irene Šinko, to ministrstvo začasno vodi minister za obrambo Marjan Šarec, ministrstvo za javno upravo po odstopu Sanje Ajanovič Hovnik vodi minister za finance Klemen Boštjančič. Začasna vodenja ministrstev so prevzeli v začetku oktobra.

Glavni favoriti tudi edini favoriti?

Golob ima tako glede na zakonske roke še slab mesec časa za imenovanje kandidatov. Po tem, ko premier predlaga kandidata, mora biti ta še zaslišan in potrjen v državnem zboru. Ministrica za zdravje Valentina Prelovnik Rupel je bila v državnem zboru potrjena točno na dan, ko je potekel trimesečni rok, v katerem mora predsednik vlade predlagati kandidata. 

Boštjan Poklukar je bil za notranjega ministra imenovan dva meseca po odstopu Tatjane Bobnar. Oba sta ves čas veljala za glavna favorita. Glede na to, da je Golob z njunim imenovanjem čakal tako dolgo pa je mogoče sklepati, da prav velike izbire ni imel.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 42
  • Grof 18:55 30.november 2023.

    Golobi so vedno bolj bolani, za goli kruhek jih golob tera v mrzlo vodo, blesave štajerke in štajerci, so v parlamentu že na smrt skregani med seboj, golobov teror jim je spržil jajca, Z obraza Boruta Sajovca se vidi, da ...prikaži več trpi, kot osel na kozi, ni več otroške razposajenosti, psička Hotova se je umirila, …. Ja za popizdit, ko gledam te pudljice v parlamentu, če bi sodil po izobrazbi, so sami debili za v pomožno šolo, sam pasji lajež jih je

  • sam1 12:58 30.november 2023.

    ....iz same cikorje,samo da je-do kdaj ???

  • jezero 11:13 30.november 2023.

    Pa povejte, kateri ukrep prejšnje, Janševe vlade ni bil skrajno, sprevržen? No, dajmo!