Slovenija
1478 ogledov

Golob na vrhu EU z jasnim stališčem glede energetske krize

Robert Golob Flickr
Voditelji EU si ne morejo privoščiti, da z vrha EU ne bi odšli z zelo jasnim sporočilom, da je unija enotna o tem, kako se sooča z energetsko krizo, in da bodo cene v bodoče stabilne, je pred začetkom zasedanja povedal slovenski premier Robert Golob.

Slovenski premier Robert Golob vidi možnost za kompromis, pri čemer se Slovenija zavzema, da ukrepi začnejo veljati takoj. "V resnici si danes ne moremo privoščiti, da z vrha ne bi odšli z zelo jasnim sporočilom. S sporočilom, da je Evropska unija enotna o tem, kako se sooča z energetsko krizo, in s sporočilom, da bodo cene v bodoče stabilne, da bosta plin in električna energija na razpolago tako za potrošnike kot tudi za industrijske odjemalce in da bodo trgi delovali," je v izjavi za slovenske medije povedal Golob.

Po njegovih besedah se namreč danes nahajamo v položaju, ko je zelo težko predvideti karkoli, vse pa se začne na trgih. Zato bo glavna razprava potekala o tem, kako v hitrem obdobju regulirati cene in trge, zato da bomo to zimo imeli normalne, stabilne cene, je še povedal.

Na mizi dva predloga

Premier pričakuje, da bodo voditelji dosegli kompromis, na kar kažejo tudi pogovori v okviru evropske liberalne politične skupine Renew pred vrhom. V tej skupini je tudi nizozemski premier Mark Rutte, Nizozemska pa skupaj z Nemčijo in Avstrijo velja za glavno nasprotnico poseganja na trg.

Nasprotja so po Golobovem mnenju premostljiva, saj gre morda za nerazumevanje ali pa šum v komunikaciji, kaj prinese posamezen ukrep. Z jasno definicijo bi lahko tudi oziroma predvsem Nemčijo uspeli pridobiti na svojo stran. Nizozemski premier je na primer razumel, da obstaja pomembna razlika med splošno kapico in kapico, ki preprečuje dvige cen ter odboj cen, je dejal slovenski premier.

Kot je še povedal, imajo na mizi dva predloga. Enega je predstavila Evropska komisija, drugi pa je predlog predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela. Ta gre bistveno dlje od predloga komisije, je pojasnil in dodal, da ga skupaj podpira 16 držav članic, tudi Slovenija.

Ukrepanje je nujno

Takojšnje ukrepanje je nujno predvsem zaradi industrije, ker industrijski odjemalci po celi Evropi čakajo jasno sporočilo, s kakšnimi cenami lahko načrtujejo proizvodnjo, kako naj sestavijo poslovne načrte, je poudaril. Ta odgovor morajo dobiti v roku v naslednjega tedna ali dveh, najprej na evropski ravni, nato pa še na nacionalni. V Sloveniji ga bodo prejeli v 14 dneh, je zagotovil.

Predsednik slovenske vlade je poudaril tudi pomen solidarnosti med državami članicami pri oskrbi s plinom. Pozdravil je predlog Evropske komisije, ki predvideva pripravo standardnega sporazuma, v skladu s katerimi bi države članice v primeru izrednih razmer prejele plin od drugih, tudi če nimajo sklenjenega solidarnostnega sporazuma. Trenutno je med članicami sklenjenih šest tovrstnih sporazumov, enega sta sklenili Slovenija in Italija.

Novice: Gazprom še dodatno zapira pipico - Stroški plin Neuradno Svet Evropska unija ima vsega dovolj: omejila bo ceno plina Nakupovalni voziček, trgovina Slovenija "Pripraviti se moramo na dolgotrajnejše obdobje nestabilnosti"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Naklonsky 08:47 21.oktober 2022.

    In cela Evropa bo poslušala nekega mr. Taubija, preprodajalca energije? Ma dajte, no!

  • Jernej65 23:38 20.oktober 2022.

    Končno eden, ki poskuša zadeve reševati bolj dolgoročno in globalno in ne z talanjem bonbončkov v glavnem takim, ki jih ne potrebujejo, kot je to delala prejšnja vlada. Bilo bi pa zanimivo gledati Orbana in našega Iveka, kako bi skupaj ...prikaži več reševala energetsko evropsko krizo. Na Nori 24, že kar nekaj časa ne omenjajo več Orbana.

  • mirror 22:47 20.oktober 2022.

    Golobu se gre samo za to, da bi lahko v evropski uniji kupoval cenejšo elektriko, ker je vse zamočil.