Slovenija
16264 ogledov

"Pripraviti se moramo na dolgotrajnejše obdobje nestabilnosti"

Nakupovalni voziček, trgovina Profimedia
Na svetovnem trgu plina ni dovolj kapacitet, da bi pokrili izpad ruskega plina.

"Ne vem, kaj v naslednjem obdobju sploh ne bo izziv, ocenjujem pa, da je potrebno takoj sprejeti ukrepe skrajnega varčevanja z vsemi viri, predvsem z energenti," je na današnjem Nabavnem vrhu 2022, ki ga je organiziralo Združenje nabavnikov Slovenije (ZNS), dejal Srečko Bukovec, predsednik strokovnega sveta ZNS. Po njegovih besedah je treba takoj sprejeti ukrepe skrajnega varčevanja z vsemi viri, predvsem z energenti, zaradi ruske agresije na Ukrajino. 

Tudi zato moramo zdaj postati bolj odporni in se pripraviti na "dolgotrajnejše obdobje nestabilnosti, visokih cen energije, motenj v oskrbi". Vojna bo po njegovi oceni trajala še dolgo, prav tako bodo dolgotrajne posledice sankcij proti Rusiji. 

Mojmir Mrak iz ljubljanske ekonomske fakultete pa je izrazil upanje, da bo EU na krizo odgovorila skupno. Pričakuje kratko recesijo, a počasno okrevanje.

Maja Bednaš, UMAR | Avtor: Andrej Križ za Združenje nabavnikov Slovenije Andrej Križ za Združenje nabavnikov Slovenije
Maja Bednaš, direktorica Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (UMAR), je dejala, da trenutno prevladujoče napovedi mednarodnih institucij za prihodnje leto za evrsko območje predvidevajo skromno rast, ki bo precej nižja od letošnje. Podobno velja za Slovenijo. Okrevanje pričakujejo v drugi polovici naslednjega leta. 

Najbolj jih skrbi možna otežena oziroma občasno prekinjena dobava plina, ki bi cene energentov še povišala in vodila v izrazitejšo racionalizacijo. To bi imelo negativne posledice za industrijo in druge dejavnosti, je opozorila. Če bi do tega prišlo že letos, bi bil učinek še močnejši.

Nujno je znižanje odjema plina

Da je možnost, da bo Vladimir Putin "zaprl pipico", vse bolj realna, se je strinjal tudi Dejan Paravan iz družbe Gen-I. Napovedal je drastičen padec dobav plina iz Rusije in manjšo proizvodnjo jedrskih in hidroelektrarn.

Na svetovnem trgu plina pa ni dovolj kapacitet, da bi pokrili izpad ruskega plina, zato je nujno znižanje odjema, je ocenil. Cene električne energije bodo, po drugi strani, povsem odvisne od regulatornih ukrepov. Paravan sicer meni, da energetska kriza ne bo trajala le eno leto, saj nam "konec naslednje zime leta 2024 po vseh scenarijih kaže slabše kot leta 2023".

Aleš Kuhar | Avtor: Andrej Križ za Združenje nabavnikov Slovenije Andrej Križ za Združenje nabavnikov Slovenije
Aleš Kuhar, agrarni ekonomist, pa je pojasnil, kaj se dogaja na področju hrane. Ukrajina je velika proizvajalka in izvoznica številnih surovin in živilskih izdelkov, denimo sončničnih semen, pšenice, ječmena, rastlinskega olja. Razmere so na globalnem trgu zato negotove, a je na srečo zalog še dovolj. Rastejo pa cene surovega mleka, svinjskega ter govejega mesa. Na višanje cen vpliva tudi energetska kriza, saj je prehranska industrija velik porabnik energije.

Nakupovanje, trgovina, covid-19 Podražitve hrane Slovenija "Slovenec je škrtuh pri hrani"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • rd2dmk2 08:41 07.oktober 2022.

    dragi moji mladinci.. vzemite v roke starejše čtivo, kjer je pisalo i da so zaloge nafte omejene na kakih 150 let. no nekih 30 do 40 let smo že pokurili. in sedaj je taka štala ker mal zmanjkuje plina in ...prikaži več nafte. reje bi bili veseli da nas zelenski in putin pripravita na splošni mrk teh dobrin čez par desetletij. ampak, za hudiča, kako bomo pa potem gnojili, pa delali mehurčke v cocacoli ? eleketrike zmankuje, vi pa vse avte na štrom ? mislim da bo fred kremenček imel veliko dela s svojim Dinotom.

  • Avatar pantani
    pantani 07:08 07.oktober 2022.

    Sankcije delujejo,idioti Bruseljski in vse ostale ovce,ki jim še verjamemjo!!!

  • igor52 21:09 06.oktober 2022.

    Pa proti komu vi s polnimi ritmi sprejemate sankcije???