Slovenija
73681 ogledov

Golob napoveduje: To so naše prioritete

volitve v državni zbor 2022
1/16
Saša Despot
Ljudje pričakujejo odločno in takojšnje ukrepanje, zato predsednik Gibanja Svoboda napoveduje, da bodo začeli delati takoj. "Vlado lahko sestavimo hitro," je prepričan.

"Ni pomembno, koga ste volili. Pokazali ste, da jemljete volitve in demokracijo resno," je zbrane v Cankarjevem domu prek videopovezave nagovoril Robert Golob, predsednik Gibanja Svoboda. "Hkrati bi rad izrazil svoj poklon civilni družbi – brez vas nas danes tukaj ne bi bilo. Vi ste nam bili inspiracija, tako mlajši kot starejši del civilne družbe, s svojim neusmiljenim in nepopustljivim bojem za demokracijo, za pravno državo, za svobodo, zato da smo se organizirali v gibanje, ustanovili stranko in jo popeljali do zmage. Zmaga je namenjena vsem vam, predvsem pa svobodi."

Golob je napovedal, da bo "nova koalicija skupaj s civilno družbo tisti temeljni prelom z dosedanjo politično prakso, ki bo Slovenijo popeljala v boljše čase". Napoveduje socialno, pravično državo, v kateri bodo mladi želeli ostati in si ustvariti družine, starejši pa bodo lahko uživali v varni in dostojni starosti. "Verjamemo v to, da je oblast v rokah ljudstva in ne političnih strank, ki si jo prisvajajo zadnjih 30 let. Ravno ta sprememba bo ključna za razvoj naše države," je poudaril. 

Zavedam se odgovornosti, ki ste nam jo naložili. Izpolnili bomo vaše zaupanje, za to imate mojo osebno obljubo.
Robert Golob, Gibanje Svoboda

Svoboda | Avtor: Anže Petkovšek Volilni štab stranke Svoboda Anže Petkovšek

Vlado lahko kasneje še dopolnijo

Golob je prepričan, da lahko sestavijo vlado zelo hitro. Razmere so takšne, da zahtevajo hitro ukrepanje. Situacija v svetu in Sloveniji ni takšna, da bi lahko čakali na prve ukrepe vlado dva ali tri mesece. "Če kaj, so ti rezultati jasen mandat ljudi. Ljudje pričakujejo odločno in takojšnje ukrepanje. Število predstavnikov v parlamentu omogoča hitro in odločno ukrepanje, kar največ šteje. Zelo hitro, brez obotavljanja lahko sestavimo vlado, ki jo lahko kasneje dopolnimo, če se bodo razmere spremenile in se bodo pokazale potrebe," je poudaril. 

Pričakuje, da se bodo še danes ali jutri pogovorili s potencialnimi koalicijskimi partnericami in dorekli časovnico naslednjih korakov. "Sam si želim, da bi vlado sestavili hitreje, kot jo je uspelo sestaviti Demosu," je razkril svoja pričakovanja. "Verjamem, da smo lahko izjemno hitri. Ne vidim nobene potrebe, da bi že na začetku sestavljali široko vlado, če pač razmere temu ne bodo naklonjene. Če bo katera od bodočih koalicijskih partneric želela na začetku imeti nekaj več časa za notranji premislek, si ga bo pač vzela. Ampak to ne sme zaustaviti sestave vlade."

Zakon, ki ga je pripravil Inštitut 8. marec, ima njegovo podporo. Golob si želi tudi neke vrste koalicije s civilno družbo. Napovedal je, da se bodo pogovarjali tudi z levosredinskimi strankami, ki niso v parlamentu, saj imajo po njegovem mnenju dober kader za izvršno oblast. "Verjamemo, da moramo združevati glede na stroko in ne glede na člansko izkaznico. Enako bomo stopili v pogovore s civilno družbo, da se lahko takoj začnemo pogovarjati, katere zakone lahko podpremo takoj in katere je treba še dodelati." 

Sodelovanje s strankama SDS in NSi ni med prioritetami, s katerimi bi se morali takoj ukvarjati.  
Robert Golob, Gibanje Svoboda

Svoboda | Avtor: Anže Petkovšek Volilni štab stranke Svoboda Anže Petkovšek

Napovedal je, da se je najprej treba začeti ukvarjati s tremi ukrepi, in sicer spremembo zakonodaje skupaj s civilno družbo, pripravo na morebitni izbruh covida jeseni (spremembe na zdravstvenem in šolskem področju) ter pripravo na jesensko energetsko draginjo. 

Na vprašanje hrvaške novinarke o odnosu do Hrvaške in temu, da je imel Janez Janša dobre odnose s hrvaškim predsednikom vlade, je Golob odgovoril: "Drži, da je imel bivši predsednik vlade dobre odnose z marsikom in imel tudi njihovo podporo na volitvah, tudi s strani hrvaškega predsednika vlade – no, na srečo Slovenije mu ta podpora ni kaj dosti koristila. Zunanjo politiko bomo vodili bistveno drugače. To ne bo stvar ene osebe, še najmanj mene, ampak širšega političnega dogovora, vključno z zelo jasnim delovanjem v državnem zboru."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 45
  • bobubob 11:03 26.april 2022.

    Prihaja ptičji kovid, cepljen s hepatitisom 'neznanega izvora'. Na srečo volilci ne moremo ukazovati Naravi, kako ustvarjati Red. Red, ki je pogoj za zdrav razvoj družbe v pravo smer, v smer skladnosti z vesoljem. Ne Putin, ne JJ, ne golobi, ...prikaži več kosi in drugi raznobarvni tiči proti temu ne morejo prav nič. In v tem času je to edina tolažba, saj Človek še vedno koraka samo levo-desno-levo-desno. Kam? Eh, to pa ni pomembno....

  • lili0 08:56 26.april 2022.

    Nobenega orožja Ukrajini in ne obveznemu cepljenju!!!!!!!!!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:48 25.april 2022.

    Ravno gledam po tv, kjer Golob, Fajon, Mesec, Štrukelj,... razpravljao o prioritetah nove vlade. Če se dodo samo polovico tega kar obljubljajo držali, smo na konju. Verjeti je pa težko ampak priliko jim pa moramo dat, če so zmagali pošteno,