Slovenija
39485 ogledov

Golob: Opolnoči so mu ukazali, da mora danes kandidirati

Slovenija 18.11.10, Robert Golob, direktor Gen i, energetika, Intervju, foto: Be Benjamin Kovač
Gen-I od jutri brez uprave.

"Skupščina je zaključena, ni bila uspešna pri imenovanju uprave, družbeniki se niso uspeli uskladiti. Upravi pod mojim vodstvom se danes izteče mandat, mi bomo dali predlog sodišču, da zagotovi kontinuiteto. Predlog družbenikov ima sicer prednost pred predlogom uprave," je ob enih po skupščini pojasnil predsednik uprave Gen-I Robert Golob. Njegovi upravi danes poteče mandat. 

Družbeniki so po njegovih besedah izrazili interes za nadaljnje pogovore in morda v naslednjem tednu ali dveh pridejo do skupne rešitve. V približno tem času pričakuje tudi odločitev sodišča. Dodal je še, da je sodne prakse malo, da gre za veččlansko upravo s navzkrižnim podpisovanjem, zato meni, da bo to "zanimiv precedens". V tekočem poslovanju ne pričakuje zapletov. "Imamo pooblaščence, tudi uprava je kdaj odsotna ali zboli," je dejal.

Kot kandidata za predsednika uprave Gen-I na današnji skupščini je država prek nadzornega sveta Gen Energije določila predsednika uprave Gen Energije Martina Novšaka, za člana uprave pa je bil predlagan Jure Soklič, ki je bil zadnjič kandidat za predsednika uprave, a je soglasje za to funkcijo po Golobovih besedah umaknil. "Martin Novšak je izjemen strokovnjak in izjemen človek, vsak človek pa je rojen za nekaj. Za vodenje zelene transformacije v Sloveniji za naslednjih deset let kot nekdo, ki je izrazito usmerjen v eno tehnologijo, to je jedrsko, mogoče ni najbolj primeren kandidat. S tem, da bo danes kandidiral, so ga seznanili danes opolnoči in mu dali navodilo, da mora kandidirati. Moje osevno mnenje je, da je tak način kandidiranja popolnoma neresen. dva sta namreč umaknila soglasje," je pojasnil Golob.

"Gen Energija je dala na nadzorni svet isti predlog, to je sedanja uprava Gen-I v katero pride gospod Soklič, kot član uprave. To so nadzorniki zavrnili in dali svoj predlog, v katerem sta bila dva člana ista, a ta dva člana sta umaknila soglasje za kandidaturo v tej zasedbi. Predlog je bil zato tudi formalno nepopoln, saj ni bil za vse štiri člane uprave," je povedal Golob. Na nadzornem svetu Gen Energije, ki je potekal včeraj, so se kot kandidati predstavili le člani Golobove uprave.

Ne razmišljam o tem, da bi šel v politiko in da bi zapustil podjetje, tukaj sem zaposlen neodvisno od mandata. Jutri bom z velikim veseljem nekatere obveznosti prepustil sodelavcem. Veliko se bom ukvarjal z mednarodnim trgovanjem in menda bom kar naprej v piarju.

Robert Golob

O prodaji lastnega deleža v Gen-I je Golob povedal, da je interes ogromen. "Želimo si predvsem enega investitorja, to je EBRD, dva dni nazaj smo dobili njihovo ponudbo. Upam, da bo kdo resno vzel ta proces, ker je ključen za celotno slovensko energetiko. Namen vstopa EBRD je en sam, to je razvoj," je povedal. Poročila Golob še nima, po njegovih informacijah pa je cenitev »skozi streho«. "Poročilo bomo posredovali lastnikom do konca prihodnjega tedna. V njem bodo finančni podatki in kdo so interesenti. Čeprav govorimo o našem deležu, o prodaji odločajo lastniki, to je SDH," je pojasnil. 

"Eden od razlogov, da je zasebni delež nujno potreben, je, da politika ne more brez polaganja računov upravljati s tako pomembnim podjetjem. Vstop tako pomembnega lastnika pomeni pomembno varovalko," je še dodal. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • onxxx 08:24 24.november 2021.

    Kje imaš pa svoje podpornike?Mislim na enega iz mola in nadomestno poslanko.

  • 3ddfd6b2e80cc1fc0eaa6af8b78a605921e2dd16 08:26 18.november 2021.

    Goloba sem osebno večkrat srečal in sva kakšno rekla. Celo si je vzel trenutek časa za navadnega človeka z razliko od drugih. Človek ima vizijo in osebno menim, da kamor pelje geni-i je prava pot. Glede njegove plače. Lepo in ...prikaži večn jasno je napisano kako in kaj v pogodbi. Nadzorniki so imeli vpogled v njegovo plačo in vsi so tiho bili. Zakaj se njih ne odstavi? Nekateri sedijo na večih stolčkih. Golob jo je vsaj zaslužil. Vsak lahko preveri poslovanje GEN-i.

  • rd2dmk2 17:57 17.november 2021.

    previjo da TEŠ lahko dela na plin. pravijo tudi strokovnjaki da imamo tudi ogrmno bio odpadkov, ki nam delajo zgago, pa bi jih lahko predelali v plin, imamo tudi , to tud sam nisem vedel do pred nekaj dnevi, ko ...prikaži več sem poslušal stroko s tega področja, ogromno zelenega odpada in to gre tudi v plin. lahko gre . pa ne delamo nič na tem. tudi lesne bio mase imamo v izobilju. ne rabimo niti fotovoltaike, vetra, vode. je tega v izobilju, pa še hitrje zgrejeno kot jedrska.

Sorodne novice