Slovenija
8608 ogledov

Golob poslancem: "Zelo bi si želel, da bi vsi to ponovili, na glas, tukaj, pod prisego"

seja državnega zbora Robert Golob
1/13
Državni zbor/Sušnik Matija
DZ je začel drugo redno sejo, na kateri je premier Robert Golob prvič odgovarjal na poslanska vprašanja. Vprašanje poslanke SDS Alenke Jeraj se je nanašalo na spremembo družinskega zakonika, NSi so zanimali odhodi "ključnih kadrov" iz kabineta ministra za zdravje.

DZ se je sestal na prvem rednem zasedanju po ustanovni seji. Predsednik vlade Robert Golob je tako danes prvič odgovarjal na poslanska vprašanja o najbolj aktualnih temah, kot so čakalne vrste in družinski zakonik. 

Poslanca NSI Jožeta Horvata je na primer zanimalo, na kakšen način namerava koalicija slovenskim bolnikom "v čim krajšem času omogočiti pravočasno, dostopno in kakovostno zdravstveno oskrbo v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja in na ta način vzpostaviti vsem dostopno javno zdravstvo."  Po njegovem je naloga politike, da skrbi za zdravje ljudi. Horvata je še zanimalo ali so v novi vladi zagotovili verodostojne podatke o čakalnih vrstah, kot so jih obljubili do konca septembra.

"Želimo vedeti, kdo je tisti, ki upravlja storitve in kam gre denar," je odgovoril Golob. Po njegovem čistijo čakalne sezname in 23 tisoč takšnih nepravilnih vnosov je bilo po njegovem zbrisanih iz čakalnih vrst. Sicer je pred vlado temeljita reforma zdravstvenega sistema. Ta bo na vrsti leta 2024. 

seja državnega zbora Branko Grims Vida Čadonič Špelič Janez Cigler Kralj | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija
Horvata je zanimalo še premierjevo mnenje glede zaposlenih na ministrstvu za zdravje. Po njegovih besedah iz kabineta ministra odhajajo ključni kadri. "To ni dobra popotnica za napovedano zdravstveno reformo," je dodal. 

Golob mu je odgovoril, da minister za zdravje Danijel Bešič Loredan uživa njegovo stoodstotno zaupanje in podporo. "In veste, kaj je najlepše? Ima tudi stotodstotno podporo javnosti in jaz sem na to ponosen." Po njegovem je minister kljub številnim napadom nanj, še vedno "popularen" med ljudmi. "Ljudje v njem prepoznavajo človeka, ki bo po tridesetih letih zdravstveni sistem postavil na pravo mesto," je zaključil Golob.

Glede interventnega zakona in po njegovem "navideznih sporov v koaliciji", predvsem glede zdravnik koncesionarjev, je Golob odgovoril: "Seveda lahko v koaliciji obstajajo različna mnenja, vendar nas različnost bogati." Horvat mu je odgovoril, da je treba zagotoviti razpravo o tem, ali je zdravnik, ki dela v javnem zdravstvu, ekvivalenten zasebniku. "Zagotoviti moramo, da bo bolnik svobodno izbral zdravnika," je poudaril Horvat. 

"Enim strankam je to bližje, drugim ne"

seja državnega zbora | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija
Vprašanje poslanke SDS-a Alenke Jeraj se je nanašalo na spremembo družinskega zakonika, čemur, kot je znano, SDS ostro nasprotuje. 

"Družinski zakonik je danes stvar odločbe ustavnega sodišča. Enim strankam je to bližje, drugim ne, eni bi zanikali celotni sodni sistem," je dejal premier. "Verjamem, da je spoštovanje ustavnega reda temelj naše družbe, države. Zelo bi si želel, da bi vi vsi to ponovili, na glas, tukaj pod prisego, ker potem bi bila ta družba boljša." je še dejal.

DZ bo v petek obravnaval vladni predlog sprememb družinskega zakonika, za kar so predvideli skoraj pet ur in pol. 

S spremenjeno definicijo zakonske zveze ter ureditvijo zunajzakonske skupnosti za istospolne partnerje bodo partnerji v istospolnih in raznospolnih zvezah izenačeni v vseh pravnih posledicah, ki jih določa družinski zakonik, vključno z možnostjo posvojitve otrok.

Podporo predlaganim spremembam so napovedali poslanci koalicijskih Gibanja Svoboda, SD in Levice, po drugi strani so k predlaganim spremembam oziroma možnosti, da bi tudi istospolni pari lahko posvojili otroke, zelo ostro pristopili v opozicijskih SDS in NSi. Opozarjajo, da je ljudstvo na več referendumih že dalo vedeti, da si takšnih sprememb ne želi, in da bi morale biti glavno vodilo otrokove koristi.

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 33
  • mph2 18:07 26.september 2022.

    Vse bi še šlo, ma glede Bešiča ga serje na veliko, kje ima ta podporo med ljudstvom, kar jih poznam in so bili na začetku celo za, so zdaj povsem obrnili mnenje. Tudi jaz.

  • lojs 15:49 26.september 2022.

    še dobro, da imamo svetega holoba, da nam pove, kaj je papež frančišek lansko leto izjavil, sicer tega ne bi vedeli ... "vsi smo božji otroci" ... odkrito povedano, da ne vem, kdo je večji izumitelj, on ali papež ... ...prikaži več ne vem kaj dela na levi strani, če je tako pobožen

  • lojs 15:33 26.september 2022.

    po 100 dneh teatra je sveti holob končno ozdravel in nabral pohuma, da je stopil pred poslance ... verjamem, da imajo veliki zabavni teater, čeprav parlament ni prostor za humoristične uprozoritve