Slovenija
33285 ogledov

Golob zaključil dopust, oglasil se je Janša

Robert Golob Flickr/Vlada RS
Dogajanje v Sloveniji spremlja tudi EU.

Predsednik vlade Robert Golob "v luči silovite ujme nacionalnih razsežnosti predčasno prihaja z dopusta" so sporočili z vlade. Pred dnevi so se začele parlamentarne in vladne počitnice, premier Golob z družino in prijatelji dopustuje nekje na Sredozemlju. 

S poplavami se borijo v severni, zahodni in osrednji Sloveniji, vremenoslovci so tudi za današnji dan za velik del države izdali rdeči alarm. Padavin še ni konec, smo nekje na polovici, pravi Brane Gregorčič iz Arso.

Golob se bo danes ob 18.30 uri sestal s predstavniki štaba Civilne zaščite. Prav tako je premier zaradi silovite ujme nacionalnih razsežnosti za jutri ob 11. uri sklical Svet za nacionalno varnost v razširjeni sestavi. Jutri se bo ob predvidoma 13.00 sestala vlada.

Golob: "S poplavami se bomo soočili skupaj"

"Varnost prebivalk in prebivalcev je v ujmi nacionalnih razsežnosti na prvem mestu. Sistem zaščite in reševanja ob naravnih in drugih nesrečah deluje, vse ekipe na terenu dajejo vse od sebe, da pomagajo ljudem. Upoštevajte navodila pristojnih služb in poskrbite za svojo varnost," je sporočil Golob in napovedal:
"S poplavami se bomo soočili skupaj."

Oglasil se je tudi vodja največje opozicijske stranke Janez Janša. "Poplave dobivajo razsežnost nacionalne katastrofe. Vključimo se v napore za reševanje ljudi in premoženja. Pomagajmo po svojih močeh županom, službam zaščite in reševanja v okvru CZ in predvsem gasilcem. Veliko članov GD je odsotnih zaradi dopustov v tujini ali v krajih, ki so nedostopni. Nadomestimo jih. Upoštevajmo navodila pristojnih. Pokličimo naše starejše člane in vse, ki jih poznamo in so na ogroženih območjih in organizirajmo pomoč. Nihče naj v nesreči ne ostane sam! Skupaj lahko močno omilimo posledice ujme," je zapisal Janša. 

"V teh težkih trenutkih, ko nas je prizadela naravna katastrofa v obliki poplav, želim izraziti svoje globoko sočutje in podporo vsem vam, ki ste utrpeli škodo. Žal je prišlo tudi do izgub človeških življenj, zato vsem svojcem izrekam globoko sožalje," pa je zapisala predsednica države Nataša Pirc Musar. "Zagotovim lahko, da se sprejemajo vsi potrebni ukrepi za zaščito ljudi, ki so v tem trenutku možni in izvedljivi. Naša prednostna naloga je zagotoviti varnost in pomoč vsem tistim, ki jo potrebujejo.
Pomembno je, da ostanemo povezani in se medsebojno podpiramo in pomagamo v teh zahtevnih trenutkih. Poskrbimo za starejše in druge ranljive posameznike, ki potrebujejo našo pomoč in podporo."

 
Vsem prizadetim Pirc Musar sporoča, da niso sami in da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da jim pomagajo. "Ob tem vas prosim, da sledite navodilom pristojnih služb, zaupate reševalnim ekipam in ostanete na varnem do njihovega prihoda. Verjamem, da se bomo, kot smo že mnogokrat v preteklosti tudi tokrat združili kot narod in situacijo premagali skupaj."

Lenarčič: EU pripravljena pomagati

Poplavne razmere v Sloveniji spremlja tudi evropski center za usklajevanje nujnega odziva, je  sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. "Kot vedno, smo v primeru zaprosila za pomoč s strani pristojnih nacionalnih služb pripravljeni nemudoma aktivirati evropski mehanizem za civilno zaščito," je še zapisal na Twitterju.

Kadar obseg izrednih razmer presega zmožnosti države, da bi se sama odzvala, lahko za pomoč zaprosi prek mehanizma EU na področju civilne zaščite, na svoji spletni strani navaja uprava za zaščito in reševanje. Po zaprosilu in aktiviranju mehanizma, druge države članice in pridružene države v mehanizmu preko centra za usklajevanje nujnega odziva, ponudijo pomoč. Država prosilka se odloči, ali njihovo pomoč sprejme ali ne.

Evropske zmogljivosti sicer ne nadomeščajo obstoječih nacionalnih odzivnih zmogljivosti, ampak jih dopolnjujejo, in so na voljo takrat, ko so poleg nacionalnih izčrpane tudi zmogljivosti evropskega nabora civilne zaščite.

Evropska komisija je leta 2019 nadgradila mehanizem EU na področju civilne zaščite in ustvarila zmogljivosti rescEU za zaščito državljanov pred nesrečami in obvladovanje nastajajočih tveganj. Te zmogljivosti v celoti financira Evropska unija in vključuje floto letal in helikopterjev za gašenje požarov, letal za medicinsko evakuacijo ter zalogo medicinskih pripomočkov in terenskih bolnišnic, ki se lahko odzovejo na nujne zdravstvene primere.

Komentarjev 50
  • Dejan Vehovec 20:17 04.avgust 2023.

    Janezek se je oglasil in to naj bi bila novica? Naj se on oglaša le na zborovanjih njegove sekte pacientov s posebnimi potrebami

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 19:54 04.avgust 2023.

    Tina je prekinila dopust zato da rešuje nutrije

  • atamama 18:47 04.avgust 2023.

    Se vidi, da zunaj dežuje in ni kaj drugega za delat. Pa tudi za razmišljati ni ravno vreme. Najlažje je nergat na nasprotni pol, leve ali desne. Samo v fiziki pravijo, da se nasprotni poli privlačijo. zato bi rekli, da ...prikaži več so se vodilni politiki v zadnjem trenutku spomnili, da bi bilo dobro, da se pridejo pokazat raji. Za fototermine na račun raje, ki bo pozlatila vsako besedo. Pa ni tako samo danes, je tako zmeraj. Poglejmo kakšen film, recimo o francoskem plemstvu. Ali so se drugače obnašali?