Slovenija
13212 ogledov

Golob šokiral SD in Levico s številom ministrstev, ki jih želi imeti

koalicija
1/3
Anže Petkovšek Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec
Predsednik vlade Robert Golob je v torek dejal, da se zavzema za rekonstrukcijo vlade in znižanje števila ministrstev z 20 na 12. Na današnjem sestanku pa je po poročanju N1 predstavnikom koalicijskih strank sporočil, da bi bilo lahko število ministrstev še manjše – omenil je številko sedem.

“Kakšni bodo odzivi koalicijskih partnerjev, bomo videli. Zame je veliko število ministrstev vse, kar je več kot dvanajst. Če je ministrstev več, medresorsko usklajevanje postane cokla,” je dejal Golob na novinarski konferenci.

Spomnimo, lani je vlada prav na zahtevo Golobove koalicije število ministrskih mest dvignili s 17 dvignila na 20, kar smo morali na referendumu potrditi volivci.

Golob je na sestanku ponovil, da bi v vladi zadoščalo 12 ministrstev, zbrane pa presenetil z oceno, da bi bilo lahko ministrstev tudi manj. Pri tem je, pišejo pri N1, izpostavil številko sedem. Načrtovano znižanje števila resorjev naj bi po njihovih informacijah pospremil z besedami, da bi to prineslo večjo učinkovitost vlade, saj da pri sedanjem velikem številu resorjev sploh ni jasno, kdo o čem odloča oziroma kdo je za kaj pristojen.

Katera ministrstva bi ohranil in kako bi povezal resorje, Golob ni razkril.

Robert Golob | Avtor: Vlada RS Vlada RS

V Levici bodo sicer počakali, kaj bo na sestanku prvakov koalicijskih strank na mizo prinesla Svoboda. So pa signali o rekonstrukciji vlade slabo leto po njeni organizaciji po besedah vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca zaskrbljujoči za javnost, ker se slednji lahko zdi, da se koalicija in vlada ukvarjata predvsem s tem, kako se bosta organizirali, in ne s tem, kar počnejo.

V stranki sicer ocenjujejo, da ministri iz njihove kvote delajo dobro.

Na vprašanje, ali se zdi, da v koaliciji torej ne gre več za partnerstvo, ampak čakanje na odločitev nekoga drugega, pa je Vatovec odvrnil: "Ne bom ovinkaril, že od začetka mandata je nekako ta neprijeten občutek, da se odločitve zgodijo, priletijo čez noč, kar seveda nekoliko zbija zaupanje v kakovost sodelovanja". Tudi o tem se bo po njegovih besedah treba pogovoriti na omenjenem sestanku prvakov koalicije, da bo pretok informacij o tovrstnih zadevah v prihodnje potekal na ravni koalicije, in ne novinarskih konferencah vsake posamezne stranke.

Robert Golob | Avtor: Saša Despot Robert Golob Saša Despot

Ocenjuje pa, da koalicija zaradi tega ni razrahljanja, gre pa za "turbulence, ki mogoče malo podaljšajo let", je ponazoril.

Tudi v SD vztrajajo, da vsi njihovi ministri delajo dobro. Golobu so po podatkih N1 dali jasno vedeti, da v odhod njihovih ministrov ne bodo privolili.

Komentarjev 83
  • Toma 18:50 26.oktober 2023.

    Morda bi rad tudi 72 devic?

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 12:23 26.oktober 2023.

    Opala, to pa je udarec za ego ministrov. Bi pa rekla, da se golob zadnje dni malo preveč igra z ognjem.

  • lojs 11:35 26.oktober 2023.

    vlada je kot orkester, ministri so muskontarji, pv je pa dirigent ... tokrat imamo daleč najbolj razglašen orkester, predvsem pa dirigenta, ki nima pojma o glasbi, torej tudi zamenjava komplet ekipe ne bo spremenila ničesar