Slovenija
21340 ogledov

Golob z dodatnima dvema razlogoma za smeh

Robert Golob Barbara Jakše Jeršič
Podpora narašča.

Prva raziskava Mediane za Delo po volitvah je pokazala, da je podpora Gibanja Svoboda bistveno višja kot pred volitvami, medtem ko SD, Levico in več strank pred vrati parlamenta podpira manj anketiranih. Gibanje Svoboda, ki bi ga marca podprlo 18,8 odstotka, aprila pa 19,8 odstotka vprašanih, je zadnji anketi prejelo 26,4-odstotno podporo.

SDS ima v primerjavi z aprilom za 0,5 odstotne točke nižjo podporo, in sicer 18,1 odstotka anketiranih. NSi se je podpora zvišala za 0,6 odstotne točke na 6,1 odstotka, SD pa je podpora padla kar za 3,4 odstotne točke na 4,4 odstotka. Levici se je podpora znižala za 1,6 odstotne točke na 4,2 odstotka.

Sledijo LMŠ z 2,1 odstotka glasov, kar je 2,5 odstotne točke manj, Povežimo Slovenijo z dvema odstotkoma, kar je 0,8 odstotne točke manj, SAB z 1,9 odstotka, kar je eno odstotno točko manj in Vesna z 1,1 odstotka, kar je 0,2 odstotni točki več kot aprila. Manj kot odstotek glasov bi dobile SNS (0,9), Naša dežela (0,7), Resni.ca (0,7), Naša prihodnost (0,6) in Piratska stranka (0,4).

48 odstotkov nezadovoljnih z vlado

Pred enim mesecem je 11,7 odstotka vprašanih odgovorilo, da ne vedo, koga bi volili, zdaj pa je takih 12,5 odstotka. Da bi volili koga drugega, jih je aprila dejalo 0,8 odstotka, zdaj pa 1,9 odstotka, da nikogar, pa prej 3,9 in zdaj 6,5 odstotka.

V zadnjem merjenju odhajajoče vlade je njeno delo kot negativno ali zelo negativno ocenilo 47,4 odstotka sodelujočih, medtem ko jo je aprila tako ocenilo 48 odstotkov vprašanih. Njena srednja ocena trenutno znaša 24,4 točke, pozitivno ali zelo pozitivno pa 26 odstotka vprašanih.

Golob tudi najbolj priljubljen med politiki

Kot kažejo rezultati Delove prve ankete po volitvah, se je na vrh lestvice priljubljenosti prebil najverjetnejši bodoči mandatar, predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob. Sledi mu predsednik republike Borut Pahor, na tretjem mestu pa je zdravstveni minister Janez Poklukar. Na četrto mesto se je uvrstil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pred predsednico SD Tanjo Fajon in predsednikom DZ Igorjem Zorčičem. 

Ocena je od prejšnjega merjenja najbolj padla ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku, najbolj pa zrasla obrambnemu ministru Mateju Toninu.

Anketo je za Delo izvedla Mediana med 3. in 5. majem, sodelovalo pa je 709 ljudi.

koalicija Slovenija To po današnjih koalicijskih pogajanjih pravi Golob. Na vidiku novost.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21