Slovenija
3519 ogledov

Golob začel neformalne pogovore o koaliciji, to sporoča

Robert Golob Anže Petkovšek Neformalno srečanje predsednika republike Boruta Pahorja in predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba.
Nova vlada že junija?

Zmagovalec parlamentarnih volitev Robert Golob predsednik Gibanja Svoboda se je že sestal s predsednico četrtouvrščene SD Tanjo Fajon. Srečala sta se na delovnem kosilu, beseda pa je seveda tekla o oblikovanju nove koalicije. 

Fajonova zunanja ministrica?

"Če bomo tako nadaljevali, bomo vlado imeli v res rekordnem času," je po srečanju dejal Golob. Fajonova pa je dodala: "Krasen pogovor, smo na dobri poti." Kot je znano, Fajonovo zanima vodenje zunanjega ministrstva, kar bo po naših informacijah tudi dobila. 

Gibanje Svoboda je na nedeljskih državnozborskih volitvah po delnih neuradnih izidih dobilo 41 poslanskih mandatov, SD sedem in Levica pet.

Povezovanje tudi z LMŠ in SAB

Golob bi lahko koalicijo sestavil samo z SD, saj bi skupaj imela 48 glasov, vendar pa je že pred volitvami obljubil, da se bo o koaliciji pogovarjal z vsemi strankami KUL-a, ki bodo uvrščene v parlament. Golob napoveduje tudi povezovnje s strankama KUL, ki nista uvrščeni v parlament, torej s SAB in LMŠ.

"Želimo si povezovati čim več podobno mislečih, se pravi ljudi, strokovnjakov, ki imajo iste vrednote. Tako v LMŠ kot SAB take strokovnjake imajo, želim, da bodo skupaj z nami delali za dobro celotne Slovenije," pravi Golob. 

Levica najprej o odstopu Mesca

Formalno se bodo sicer koalicijska pogajanja začela prihodnji teden. Takrat bo tudi že znano, ali bo svet stranke sprejel odstop vodstva Levice, ki ga je Luka Mesec podal po slabem rezultatu na volitvah. Da bi stranka njegov odstop sprejela, je malo verjetno, pravijo naši viri. 

Prvak Gibanja Svoboda Robert Golob se je neformalno sestal tudi s predsednikom države Borutom Pahorjem.

Robert Golob | Avtor: Anže Petkovšek Neformalno srečanje predsednika republike Boruta Pahorja in predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba. Anže Petkovšek

Pahor: Novo vlado lahko dobimo že junija

"Z doktorjem Golobom, najverjetnejšim mandatarjem za sestavo slovenske vlade, sva se pogovorila zlasti o postopkih pri oblikovanju vlade, najini vlogi in pristojnostih pri tem. Zagotovil sem mu polno sodelovanje zlasti ob njegovi želji, da bi vlado oblikoval čim prej," je po srečanju sporočil Pahor. 
"Običajno jepotreben čas za oblikovanje nove dva meseca. Če bi vse teklo gladko in brez zapletov, bi lahko novo slovensko vlado dobili že v začetku junija," pravi Pahor.

Golob bo Pahorju prinesel potrebne podpise

Golob je Pahorja obvestil, da bo prejel predlog za njegovo mandatarstvo s potrebnimi podpisi. "To pa mi omogoča, da lahko takoj brez dvomov ugotovim voljo državnega zbora in pošljem v državni zbor predlog kandidata za predsednika vlade, torej ne bo potrebno izkoristiti 30 dni za razmislek in ugotavljanje politične večine," poudarja Pahor.

Janez Janša Slovenija Najbližji datum, ko bi lahko Janševa vlada postala zgodovina

"Želimo si, da bo vlada operativna pred počitnicami, da se pripravimo na jesen, na to, če se covid ponovno pojavi jeseni in da se pripravimo na energetsko blaginjo. Vsak teden, ki ga bomo imeli več, nam bo koristil," je poudaril Golob.  

Golob, ki je zaradi samoizolacije ob okužbi s koronavirusom prvič nastopil v javnosti, se je ponovno zahvalil volilkam in volilcem za tako množično podporo. "Zavedamo se odgovornosti, ki ste nam jo s tem naložili in jo ponižno sprejemamo. Prepričan sem, da bomo pričakovanja počasi začeli izpolnjevati in jih bomo po dveh mandatih izpolnili več, kot danes obljubljamo," je dejal Golob.

 

 

Komentarjev 17
  • pepca 10:15 27.april 2022.

    ciao

  • jakec42 08:15 27.april 2022.

    Ja Bratuškov o nujno rabimo,čeprav smo se je hoteli znebiti,jo Taubi hoče v parlament-bolano!

  • Avatar jate
    jate 16:34 26.april 2022.

    smrt fašizmu,živela SVOBODA....are you ready ACDC.....