Slovenija
4714 ogledov

Golob: "Znižali smo cene in stroške za industrijo in prebivalstvo"

Robert Golob Vlada RS
Slovenski premier zadovoljen z dogovorom, doseženim v Bruslju.

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je udeležil rednega zasedanja Evropskega sveta, ki je potekalo včeraj in danes v Bruslju. Osrednji temi razprav sta bili soočanje z energetsko draginjo in vojna v Ukrajini. Voditelji držav članic EU so dosegli dogovor o nadaljnjih ukrepih za blaženje energetske draginje. Golob je ob tem poudaril, da je bil narejen "velikanski korak naprej tako glede takojšnje aktivacije novih pravil na trgu, kot pri skupnih dolgoročnih ukrepih." 

Evropski svet je med drugim pozval Svet EU in Komisijo k nujni predložitvi konkretnih odločitev glede naslednjih predlogov Komisije; med drugim skupnih nakupov plina, tudi prek platforme EU, ki bo odprta za Zahodni Balkan, pospešitve pogajanj z zanesljivimi partnerji, novega dopolnilnega referenčnega merila, ki bo natančneje odražalo razmere na trgu plina, začasnega dinamičnega cenovnega razpona pri trgovanju z zemeljskim plinom, preučitve možnosti uvedbe začasnega okvira EU za določitev najvišje cene plina pri proizvodnji električne energije, večje preglednosti delovanja trgov z energijo in ukrepov za zmanjšanje pretiranih nihanj cen na borzah, poenostavitve postopkov za izdajo dovoljenj za hitrejše uvajanje obnovljivih virov energije in z njimi povezanih omrežij, ukrepov energetske solidarnosti v primeru motenj pri oskrbi s plinom, ko niso sklenjeni dvostranski sporazumi, okrepljenih prizadevanj za varčevanje z energijo. 

Robert Golob | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Kaj dogovor pomeni za nas?

Premier je kot ključno za Slovenijo izpostavil, da je bilo prvič potrjeno načelo cenovne kapice: "Prvič se je zgodilo, da je kapica dobila zeleno luč. Do sedaj tega ni bilo. Ta korak, čeprav simboličen, je zelo pomemben, saj kaže na doseženo soglasje, da gre Evropa v regulacijo cen zemeljskega plina enotno. Enotno stališče EU pa je edini način, da bo strošek za prebivalce, industrijo in proračune držav čim manjši." 
  
V prvi fazi bo uvedena cenovna kapica na plinskih trgih, medtem ko bodo uvedbo cenovne kapice za plin, ki se uporablja za proizvodnjo električne energije, še preučili. Če bo kapica za zemeljski plin delovala dobro, intervencija na električnem trgu ne bo potrebna. V nasprotnem primeru pa bo zeleno luč najverjetneje dobil t. i. iberski model omejevanja cen plina za elektriko.   

Golob je prepričan, da so prvi učinki dogovora vidni že danes, saj so cene na trgu začele padati. To pomeni nižji strošek za energetske dobavitelje in nižji strošek za državo, ki bi s subvencijami pomagala gospodarstvu: "Včeraj je bil narejen korak k temu, da globalni trgi začnejo padati. To pomeni manj denarja iz proračuna, ki ga bo Slovenija morala nameniti za to, da gospodarstvu pomaga pri ohranjanju globalne konkurenčnosti," je dodal in še: "S tem, ko smo pokazali enotnost pri delovanju, smo dali zelo jasen signal trgom in znižali cene in stroške za industrijo in prebivalstvo."

Drugi dan srečanja je Evropski svet opravil razpravo o vse intenzivnejši agresiji Rusije. Voditelji so soglasno izpostavili, da Rusija nima mednarodnopravne podlage za ukrepanje na ozemlju Ukrajine in ponovno izrazili močno podporo ozemeljski celovitosti te države. 

Robert Golob | Avtor: Vlada RS Vlada RS

plinovod Nemčija Sporočilo iz Bruslja Svet Šefi držav EU ponoči sprejeli dogovor o ukrepih zaradi draginje Robert Golob EU Slovenija Golob na vrhu EU z jasnim stališčem glede energetske krize

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
 • Jernej65 23:26 21.oktober 2022.

  En kup nergačev tu gori, ki se smilijo sami sebi.

 • Žvižgač 22:59 21.oktober 2022.

  Vse je vsak dan ceneje, da je skoraj že vse zastonj in plač sploh ne bomo več potrebovali...

 • Avatar omega_v6
  omega_v6 20:57 21.oktober 2022.

  Pri teh medijih me močno moti,da nič ne poročajo kam vse hodi Golob na obiske mislim k tujim državnikopm!? Nekajkrat so objavili,da je bil v Bruslju in to je tudi vse!! Ali res noben tuji državnik noče povabiti Goloba na ...prikaži več pogovore ali je res tako nezaželjen med "jedrnimi državniki"!? Če vi ,ki ste bolj razgledani veste koga je obiskal mi sporočite ,da nebom nepodučen!?