Slovenija
27951 ogledov

Goloba spet prehitel jezik

Robert Golob Epa
Še včeraj je predsednik vlade poudarjal, da je treba odločbo o odstrelu 230 rjavih medvedov zamrzniti, danes si je, kot vse kaže, že premislil.

Z ministrstva za naravne vire in prostor so sporočili, da sta se predsednik vlade Robert Golob in minister za naravne vire in prostor (MNVP) Uroš Brežan ob robu zasedanja državnega zbora pogovorila o nedavno izdanem dovoljenju za odstrel medvedov iz narave.

"Minister je premierju pojasnil argumente za sprejeto odločitev. Odločba, ki jo je Ministrstvo za naravne vire in prostor izdalo 13. 4. 2023, ostaja v veljavi. V mesecu maju bo ministrstvo organiziralo širši posvet o vseh razsežnostih problematike upravljanja z zvermi v prihodnje," so sporočili z MNVP.

Spomnimo, včeraj je Golob glede vprašanja odvzema medvedov iz narave, ocenil, da je treba področje vnovič proučiti. Ministra Brežana, ki je minuli teden podpisal odločbo z dovoljenjem za odvzem 230 rjavih medvedov iz narave, je zato pozval, naj vse odločbe na to temo zamrzne, vlada pa se vprašanju ustreznosti trenutno predvidenega odvzema zveri iz narave spet posveti.

Medved, mladič | Avtor: Profimedia Profimedia

Kmetje sicer kot nesprejemljive vidijo tudi rešitve koalicijskega predloga zakona o zaščiti živali. Golob je zatrdil, da imajo sosednje države na področju zaščite živali bistveno bolj stroge ukrepe kot Slovenija. "Mislim, da je čas, da se Slovenija na tem področju pridruži civilizirani Evropi ali vsaj svojim sosedam," je povedal.

Najbolj sporna novost v predlagani noveli zakona je po mnenju Kmetijsko gozdarske zbornice (KGZS) uvedba pooblaščenih svetovalcev za zaščito živali. "Pooblaščeni svetovalci bi po novem potrebovali 40-urni tečaj, po katerem naj bi znali presojati pravilnost oskrbe tako rejnih živali kot hišnih ljubljenčkov, lahko bi celo svetovati skrbnikom živali. Gre za razvrednotenje veterinarskega poklica," ocenjujejo na zbornici. Ob tem so izpostavili, da se uradni veterinarji za opravljanje teh nalog usposabljajo več let, s šestletnim študijem in štiriletno prakso.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Naklonsky 10:03 20.april 2023.

    Tip je totalno zblojen, svoji funkciji dejansko ni dorasel.

  • Boschtjan Zupanchich 22:58 19.april 2023.

    Tolk, kot imamo nekoristne medvede , jih lahko z lahkoto preselimo kam drugam, če že ne v klavnice.

  • popokatopetl 21:54 19.april 2023.

    Medvedom razdelit kondome ;)