Slovenija
21 ogledov

Golobi pospremili vložitev podpisov

družinski zakonik
1/7
Saša Despot
Civilna iniciativa za družino in pravice otrok je pred državnim zborom spustila deset golobov kot popotnico vložitve dobrih 42 tisoč podpisov za razpis referenduma o družinskem zakoniku. Upajo, da bo referendum potekal že marca hkrati z nadomestnimi županskimi volitvami.

"S tem se končuje dve leti in štiri mesece dela civilne iniciative v zakonodajnem postopku," pravi predsednik iniciative Aleš Primc. Kot dodaja, si želijo, da bi bil referendum skupaj z nadomestnimi volitvami v devetih občinah 11. marca, da bi bil strošek nižji. Državna volilna komisija je sicer že pojasnila, da stroški referenduma zaradi tega ne bodo nižji. Kot drugi možni datum pa Primc omenja 25. marec – materinski dan.

"S tem pomen materinstva in očetovstva v slovenski zakonodaji polagamo v roke državljanov. Naša kampanja bo argumentirana, strpna in spoštljiva," še dodaja Primc.

Svetlik in Virantovi razočarani

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je v odzivu izrazil obžalovanje, da želijo nasprotniki zakonika referendum izrabiti za to, da bi izvajali pritiske proti svobodni izbiri oblike družinskega življenja. "Da bi označili enostarševske družine, neporočene, razvezane, rejniške in istospolne družne kot manjvredne. S tem bi se ožigosala polovica slovenskega prebivalstva," je povedal in dodal, da zakonik daje več pravic otrokom in družinam in jih tudi bolje varuje. Hkrati je pozval volivce, naj si ne pustijo vzeti svobode izbire družinskega in zasebnega življenja in da naj glasujejo za zakonik.

Svoje razočaranje nad vložitvijo podpisov so med prvimi izrazili v stranki DLGV. "Družinski zakonik je dober, pripravljen z vso skrbnostjo in kar je najpomembneje, vsem veliko prinaša, nikomur ničesar ne jemlje. Gre za zaščito vseh otrok in pravico vsakogar do svobodne izbire in zato smo v DLGV prepričani, da je družinski zakonik vreden vse podpore državljank in državljanov Slovenije."

Državni zbor je družinski zakonik sprejel 16. junija lani, že naslednji dan pa je Civilna iniciativa za družino in pravice otrok takoj začela dejavnosti za razpis referenduma o zakoniku. Zbiranje 40 tisoč podpisov za referendum se je začelo prvega septembra, vendar je parlament dan za tem izglasoval zahtevo za ustavno presojo posledic referenduma.

Potem ko je ustavno sodišče odločilo, da referendumu o zakoniku ne nasprotuje, je iniciativa tretjega januarja nadaljevala z zbiranjem podpisov. Potrebnih 40 tisoč podpisov so sicer zbrali že do 6. januarja. Vodja iniciative Aleš Primc pa je že večkrat pojasnil, da se zavzemajo, da bi bil referendum čim prej oziroma skupaj z nadomestnimi županskimi volitvami, ki bodo 11. oziroma 25. marca.

Komentarjev 13
  • gruli75 21:43 05.februar 2012.

    Idealno gnezdo, okolje za otroka je ljubeč,eden do drugega spoštljiv par - v teh okoliščinahje treba poudariti - moškega in ženske. Moškegana prvem mestu zaradi abecede in zaporedja obzgnetenosti iz zemlje, hehe. Ženska ustvarjenostiz rebra ...prikaži več nakazuje neko večjo finost, izbranost vpodlagi, v-dahnjen pa jima je isti Duh, ki ju oživlja.Ena od temeljnih značilnosti romantike je"tragičen razkol med idealom in stvarnostjo".In ta razkol se trudimo celiti, premoščati vsi,ki živimo v družinah. Kdo bi ne bil (za)cel(jen)!Smo otroci neidealnih staršev in sami tudi (taki) starši.A jasno slutimo, kaj je za vse nas najbolje!Člani vseh družin, ki niso optimalne, se trudimododati manjkajoče in spremeniti moteče vzorce obnašanja.Dopolnjujemo odsotne s prijatelji in sorodniki.Ali se pogumno, viharniško borimo sami začimbolj vsestransko rast in trdoživost otrok.Cenimo in občudujemo

  • Zvoncek 13:36 05.februar 2012.

    V nedeljo pri maši ti ne tupijo v glavo ideologije, veš. Očitno že dolgo nisi bil pri maši, zato ne moreš vedeti. Če želiš komentirati temo, moraš stvari poznati, sicer izpadeš zares neumno, ali pa tralalala.

  • Zvoncek 13:33 05.februar 2012.

    Ja zelo zanimivo razmišljanje, lahko ti pojasnim. Včasih je učenec pametnejši od učitelja. Ali pa: nekatere Slovence na jug obrnjeni komunisti niso uspeli "spametovati" in so ohranili kmečko pamet in kmečko logiko. Samo taki bodo preživeli. Ti se pa kar ...prikaži več pridruži maškaradi - paradi - vauuuuuuuuuuuu, super, kako ste lepi.