Slovenija
16 ogledov

Golobič na fronto, ki je že odnesla ministra

Pobuda Mi smo univerza se bo na plenumu znova zbrala 20. aprila na fakulteti za Žurnal24 main
Upor. Študenti ostro nad ministrstvo za visoko šolstvo. Danes v parlamentu poziv poslancem, naj ustavijo spremembe v visokem šolstvu.

Študenti in zaposleni na ljubljanski univerzi, ki so združeni v neodvisno pobudo Mi smo univerza (MSU), bodo danes na javni predstavitvi mnenj v državnem zboru izrazili svoje nestrinjanje s predlogoma sprememb v visokem šolstvu in raziskovalni dejavnosti do leta 2020. To je v predlogih resolucij pripravilo ministrstvo za visoko šolstvo.

Poslanci, glasujte proti!
Golobičevo ministrstvo je po mnenju MSU “v času priprave obeh dokumentov priredilo veliko predstavo demokracije, v končnih besedilih pa prezrlo večino pripomb” in tako “ukanilo študente in zaposlene”. Študenti bodo zato poslance pozvali, naj zavrnejo obe resoluciji in ju vrnejo v “demokratično razpravo”.

Univerza ni kot podjetje
Pripadniki pobude MSU opozarjajo, da leta 2009 kar 60 odstotkov delavcev na univerzah ni imelo varne in stalne oblike zaposlitve. Prav tako opozarjajo, da Golobičev predlog ukinja brezplačni vzporedni in zaporedni študij.

Izpostavljajo po njihovem mnenju problematično vodenje visokošolskih institucij kot podjetij in opozarjajo na primere drugih držav, kjer so tovrstni ukrepi “zmanjševali javno dostopnost visokega šolstva”.

Odnesli so že Zupana
Ob sprejemanju resolucije o visokem šolstvu je leta 2007 študentsko gibanje Avtonomna tribuna s položaja odneslo takratnega ministra Jureta Zupana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.