Slovenija
17 ogledov

Golobič spet predsednik Zares

Stranka po novem ne bo več imela sedmih podpredsednikov, ampak le predsednika in
1/6
Žurnal24 main
Gregor Golobič je bil kot edini kandidat spet izvoljen za predsednika stranke Zares. Nova podpredsednika sta Darja Radić in Franco Juri.
Fotografije s konvencije si poglejte v GALERIJI.

Zares je na današnji konvenciji stranke v Mariboru razglasil novo vodstvo. Gregor Golobič je kot edini kandidat dobil še en predsedniški mandat. Iz stranke so članom po pošti poslali 2278 glasovnic za glasovanje o predsedniku. Prejeli so 787 glasovnic, od katerih jih je bilo 785 veljavnih. Za Golobiča je glasovalo 574, proti pa je bilo 211 članov Zares.

Vizija: 4-D
Stranka sicer praznuje tretjo obletnico od ustanovitve. Golobič, ki jo vodi ves ta čas, je ocenil, da so v tem času kot "močna in načelna parlamentarna ter vladna stranka že pomembno sooblikovali razvoj Slovenije in političnega prostora." Kot je poudaril na konvenciji in v svoji predstavitvi programa, se "niti potencial njihovega vpliva niti seznam nalog, ki so si jih zadali in zanje tudi dobili mandat, še nikakor ni izčrpal." Ocenil je tudi delo Zares v koaliciji: "Nismo bili niti nismo mogli biti vedno uspešni, a v vseh vladnih strankah je v teh nekaj manj kot dveh letih dozorelo spoznanje, da v teh razmerah nimamo druge alternative kot vztrajati." Ocenil je, da je to mandat velikih političnih tveganj. Golobičeva nova vizija je projekt štiridimenzionalne Slovenije, imenuje ga 4-D. Vanj sodi dobra država, dialog kultur, družba znanja in dodana vrednost. Napovedal je tudi spremembo volilne zakonodaje - vladi naj bi predlagali ukinitev volilnih okrajev.

Zares si po mnenju Golobiča v zadnjih treh leti ni pridobila "veliko političnih zaveznikov". "Za ta svet ostajamo motnja," je dejal in dodal: "bolj, kot točijo krokodilje solze nad domnevno manjšo možnostjo, da dolgoročno uspemo, bolj se vidi, kako veliko grožnjo smo predstavljali in še predstavljamo v očeh politične konkurence, kako velik kamen bi se jim je odvalil s pleč, če bi izginili."

Podpredsednika
Število podpredsednikov v stranki so s sedanjih sedem zmanjšali na dva, na predsednika in podpredsednico. Za podpredsednika sta bila izvoljena Darja Radić in Franco Juri. Radićeva se je v zahvali za podpredsedniško mesto zavezala, da bo njeno poslanstvo "ustvarjanje družbe znanja predvsem na gospodarskem področju." Franco Juri pa je dejal: "Mi smo stranka odkritosti. Polemiziramo, stvari si povemo v fris." Po razglasitvi volitev je prišel na oder Igor Đukanović in dejal, da rezultatov volitev ne bo podprl, saj si želi sprememb in drugače, kot z glasovanjem proti Golobiču, do njih stranka ne more. Med preostalimi podpredsedniškimi kandidati so bili še Nežika Šešo, Andreja Škrabec, Drago Mencin, Vito Rožej in Tristan Šker.

Brez vidnih ženskih članic
Na konvenciji ni bilo vodje poslanske skupine Zares Cvetke Zalokar Oražem in ministrice za kulturo Majde Širca. Oražmova se, kot smo izvedeli, že dva dni nikomur iz stranke ni oglasila na telefon. Njena telefonska številka je bila nedosegljiva tudi za naše klice. Golobič je sicer na konvenciji povedal, da se je ta teden z Oražmovo pogovarjal o lokalnih volitvah in patrii. Kot je dejal, se je Oražmova odrekla kandidaturi za domžalsko županjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.