Slovenija
40 ogledov

Golobič: "Teš 6 je Patria te vlade"

Minister Gregor Golobič po mnenju Izuma ni izpolnil obljube. Če ne bo sprememb, Žurnal24 main
Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič opozarja, da bo projekt Teš 6 "Patria sedanje vlade".

Kot je v intervjuju za Dnevnik dejal Golobič, je Mateja Lahovnika od prvega dne opozarjal, naj bo pri projektu TEŠ 6 previden. "Prvič gre za projekt ogromnih razsežnosti, sklenjen v času vlade, pri kateri je iz vrste kazenskih postopkov in medijskih zapisov mogoče sklepati, da je redko kateri posel sklenila brez spornih ambicij in ozadij," je dejal Golobič. "Že ves čas opozarjam na nevarnost, da bo TEŠ 6 takšen projekt te vlade, kot je bila Patria projekt prejšnje vlade. Ključne odločitve bodo namreč sprejete v mandatu te vlade."

 

Lahovnike je odšel, ko je videl, da je v Teš-evem kotlu postalo prevroče.
Gregor Golobič

Po njegovem mnenju je največja odgovornost premierja, da je predolgo "brezrezervno zaupal ministru Lahovniku“. Da vlada med marcem in junijem ni dobila poročila o naložbi, naj bi bil soodgovoren tudi Lahovnik, ki je odšel, "ko je videl, da je v Teš-evem kotlu postalo prevroče“.

 

Rotnik le figura lobija
Uroš Rotnik, ki so ga odstavili z mesta predsednika uprave Termoelektrarne Šoštanj, je v celotni zadevi "popolnoma nepomemben. Je izpostavljena figura lobija, ki enako razraščeno, netransparentno in neusmiljeno živi tudi brez njega,“ je prepričan Golobič. V zadevi Teš še vedno ni bila razkrita celotna slika, kar naj bi bilo videti tudi po odzivih javnosti. "Če ne bomo v kratkem imeli pred seboj jasnih številk in ndevoumnih odgovorov na osnovna vprašanja, bom stranki predlagal, da se odločno postavimo proti Teš 6," napoveduje.

Minister kot eno ključnih vprašanj Teš-a vidi premog, saj je najbolj osnovna predpostavka, "ali imaš dovolj ustreznega energenta ali ne“. Podatkom dosedanjih raziskav ne zaupa, saj je zaskrbljen zaradi "domačijskosti“ in "ugrabljenosti“ stroke.

 

O meni in mojih motivi se mu ne sanja. Nikoli me ni razumel, zato tudi ni mogel predvideti mojih potez in zato smo ga tudi porazili pred dvema letoma. Zdaj besni in razume še manj.
odziv na izjavo Janeza Janše, da bo Golobič v trenutku, ko bo pozicija obvladala energetiko, nehal govoriti o vprašljivosti projekta Teš 6

Golobič še vedno zagovarja združitev obeh elektroenergetskih stebrov. Očitek, da bo šlo za vrnitev k monopolu, zavrača, saj je po njegovem težava rešljiva tako, "da HSE delež energije, ki jo zdaj daje na trg prek Gen-I, proda prek borze“.

 

Kaj pa Kopač in Zalokar Oražmova?
Na vprašanje, ali zaupa Janezu Kopaču, je odvrnil, da je to vprašanje za ministrico Radićevo, da pa bi Kopaču želel boljšo službo. "Službo, v kateri ne bi bil obravnavan kot kanalja,“ je pojasnil.

V zvezi z zahtevo Cvete Zalokar Oražem, da se razčisti vloga stranke v zadevi TEŠ 6, pojasnjuje, da so se o tem že veliko pogovarjali. Dodal je, da imajo poslanci pravico zastavljati vprašanja, stranka pa mora biti na strani javnega interesa. Boji se, da bi se ponovila situacija iz leta 2001, ko so poslanci podprli prodajo Pivovarne Union Bošku Šrotu. "Vsa takratna zgodba o nacionalnem interesu se je skoraj iztekla v nacionalni bankrot.“

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.