Slovenija
12 ogledov

Golobič zapušča vlado

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič bo odstopil s funkcije ministra še pred referendumi. Zaresove ministrice v vladi pa bi lahko odšle po 5. juniju.

Golobič je novico o odstopu najprej zaupal novinarjem takoj po seji vlade. Kot je takrat pojasnil, bo najverjetneje odstopil po prihajajočih referendumih. Ob osmi uri zvečer pa je za TV Slovenija dejal, da bo odstopil še pred referendumi.

"Pahorju bom odstopno izjavo dal še pred referendumi," je dejal prvak Zaresa Gregor Golobič. Na vprašanje, ali to pomeni, da bo iz koalicije odstopila tudi stranka, pa je Golobič dejal, da bo o tem odločila stranka sama.

S premierjem Borutom Pahorjem se bosta o podrobnostih pogovorila v petek, je dejal prvak Zaresa. Kaj bodo storile ostale tri ministrice Zaresa, bodo povedale same, pravi Golobič. "O tem se še pogovarjamo. Delovale bodo na način, da ne sprožimo vladne krize v situaciji, ko se je treba osredotočiti na samo kampanjo," je pojasnil.

Na vprašanje, ali bo iz koalicije izstopila celotna stranka Zares, je Golobič spomnil, da je to "na dnevnem redu že dlje časa". "V tem obdobju se bo tudi stranka o tem odločila," je dodal.

Golobič tako očitno ne bo prisluhnil željam Pahorja, ki je v odzivu na napoved Golobičevega odhoda dejal, da bi si želel, da se prvak Zaresa posvetuje z njim in tega ne stori do odločilnega datuma referenduma. "Želim si, da bi minister Golobič dvakrat razmislil o svoji odločitvi."

"Delovale bomo v korist države"
Irma Pavlinič Krebs je novinarjem po sestanku dejala, da bodo vse tri ministrice stranke Zares delovale v korist države. "V dneh do referenduma bomo storili vse, da bomo državo deblokirali," je dejala.

Na sestanku so se po njenih besedah odločili, da bodo spoštovali željo predsednika vlade, da v času do referenduma o pokojninski reformi vse svoje napore vložijo v pojasnjevanje ljudem, kako je reforma pomembna za razvoj države in položaj ljudi.

Kek: "Gre za odraz načelnosti"
Kek je sicer popoldne dejal, da v potezi Golobiča vidi odraz načelnosti po tem, ko je predlagal odstop vseh treh predsednikov koalicijskih strank. 

"Edino smiselno je, da če je ponudil svoj odstop, to tudi stori," pravi Kek. Glede morebitnega odstopa z mesta predsednika Zaresa pa Kek pravi: "Ne vidim razloga za to."

Problem te vlade ni DeSUS, ne Borut Pahor, ampak Gregor Golobič.
Karl Erjavec

"Odstop pomeni še en korak proti razpadu vlade. Vse kaže, da bodo potrebne predčasne volitve. Ta vlada nima več tiste energije, ki jo potrebuje, da bi še kaj postorila do konca svojega mandata," pa nam je povedal prvak DeSUS-a Karl Erjavec. "Problem te vlade ni DeSUS, ne Borut Pahor, ampak Gregor Golobič," je še dodal.

Odletela bi Oražmova
V Zaresu smo izvedeli, da ni nujno, da bo stranka vztrajala pri resorju ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ki ga trenutno zaseda Golobič. O tem se bo sicer stranka odločala danes. V primeru njegovega odstopa in zasedbe poslanskega sedeža se bo morala kot poslanka posloviti Cveta Zalokar Oražem. Neuradno naj bi med njima zaradi Teša že dolgo potekali ostri spori.

"Poteza Golobiča se mi ne zdi razumljiva, saj stranka ostaja v koaliciji," nam je zaupala Zalokar Oražmova. "Še vedno mislim, da bi moral odstopiti tudi kot predsednik stranke. Takšne poteze nimajo neke konsistence in ne pomenijo nič dobrega za našo stranko, ki je očitno izgubila kompas," dodaja.

"Vse, kar lahko rečem, je: predčasne volitve so edina rešitev,"
pa je bil glede zadnjega dogajanja kratek predsednik SLS Radovan Žerjav.

"9. junija bo svet stranke DeSUS in tam bo sprejeta dokončna odločitev o našem odhodu. Prepričan sem, da bo svet stranke potrdil odločitev odbora stranke," je dejal Erjavec.

Žarnič zaenkrat ostaja
Glede menjav na drugih ministrskih mestih je Pahor povedal, da minister za okolje Roko Žarnić zaenkrat ostaja na položaju. "Formalnega obvestila o tem, da DeSUS izstopa iz koalicije, še nimam. Z Žarničem sva imela včeraj delovni sestanek in strinjala sva se, da sva zelo operativna. Hvaležen sem mu, da naloge opravlja s polno predanostjo. Ta hip ne razmišljam o njegovi zamenjavi," je povedal premier.

Novega ministra brez listnice, ki bi nadomestil Dušo Trobec Bučan na čelu službe vlade za lokalno samoupravo in razvoj, Pahor ne bo imenoval. Začasno jo bo zamenjal Boštjan Žekš.

"Vladne krize še ni"
Pahor je na tiskovni konferenci komentiral tudi zadnje rošade v koaliciji. "Niso potrebni signali o politični nestabilnosti, ker te ni. Vladne krize ta hip ni. Je nekaj ostrejših tonov znotraj koalicije. Dokončne odločitve še niso sprejete. Vladna kriza bo, ko bo vlada uvidela, da ne more več izpolnjevati zastavljenih nalog in služiti ljudstvu."

"Ker je pokojninska reforma reforma, ki ne odloča o usodi te vlade, ampak o usodi te države, vašem standardu in standardu vaših otrok, vas pozivam, da glasujete za pokojninsko reformo in državo odrešite skrbi, kaj se bo zgodilo v primeru predčasnih volitev," je še dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.