Slovenija
8498 ogledov

Golobov pritisk je vendarle zalegel: Toliko bo prispevala NLB

NLB
1/2
Anže Petkovšek Poslovna stavba NLB na Trgu republike
NLB bo v sklad za obnovo Sloveniji po ujmi, ki je v postopku ustanavljanja, prispevala 15 milijonov evrov. Nadzorni svet banke je namreč v četrtek potrdil predlog uprave pod taktirko Blaža Brodnjaka o enkratnem vplačilu v sklad, so danes sporočili iz NLB in dodali še, da dividendna politika ostaja nespremenjena.

NLB je tako, kot so zapisali, že letos pripravljena prostovoljno nameniti 15 milijonov evrov v sklad za podporo pri učinkovitejši sanaciji ter odpravljanju posledic nedavne ujme in predvsem tudi morebitnih prihodnjih ujm. V primeru morebitne uvedbe izrednega davka ali drugih oblik dajatev za banke pa bi se ta znesek vštel v izpolnitev tovrstne obveznosti.

Banka je sicer že kmalu po ujmi, ki je opustošila velik del Slovenije, prizadetim občinam donirala štiri milijone evrov, NLB Banka Skopje pa je Rdečemu križu Slovenije in drugim organizacijam, ki pomagajo pri odpravljanju posledic poplav, podarila 60.000 evrov.

NLB je pripravila tudi ukrepe za pomoč pri okrevanju in oživitvi gospodarstva, med drugim moratorije brez dodatnih stroškov, ugodnejšo posojilno linijo v skupnem znesku 100 milijonov evrov za podjetja, ugodnejša posojila za gospodinjstva in možnost brezplačne predčasne razvezave depozitov, so spomnili v banki, ki bo s septembrom dvignila tudi obrestne mere na denarne vloge.

Skupina NLB bo v prihodnjem desetletju namenila tudi po 15 milijonov evrov letno za sponzorstva in donacije v domači regiji.

NLB, ki je na ravni skupine v prvem letošnjem polletju ustvarila 243 milijonov evrov čistega dobička, ob tem ne spreminja nedavnih napovedi ključnih kazalnikov poslovanja in namerava ohraniti letna izplačila dividend v skladu z doslej objavljanimi usmeritvami. To pomeni izplačilo dividend v skupnem znesku 500 milijonov evrov med letoma 2022 in 2025, vključno z že izplačanimi zneski.

Poplavljen avto poplave 2023 | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 25
  • jezero 07:00 26.avgust 2023.

    Še noben direktor banke,ki so banko zafurali, reševanje pa plačali Slovenci, ni končal v arestu.

  • bogdan98 17:06 25.avgust 2023.

    Sedaj naj banke dajo.Ko smo jih reševali je bilo fajn lepo sedaj pa se branijo z večjim deležem pomoči.Imajo plače visoke ukinili okenca in podružnice pa se hvalijo z uspešnostjo.Lepo to.Žalostno toliko smo državljani dali nekaj miljard za banke oni pa drobiž.

  • Gandi123 16:25 25.avgust 2023.

    Banke niso rdeči križ, ampak oderuhi! Kdor misli, da bo dobil pomoč od bank, se pošteno moti. Vsako "pomoč" bo večkratno preplačal!!!