Slovenija
11648 ogledov

Golobu se z razlogom lahko smeji

Robert Golob Profimedia Robert Golob je bil zadovoljen po sestanju s političnimi voditelji.
Gibanje Svoboda, ki jo vodi Robert Golob, se je približalo stranki SDS Janeza Janše, je pokazala javnomnenjska raziskava Mediane za POP TV. Aktualno vlado podpira 32,8 odstotka anketirancev, nasprotuje ji več kot polovica. Med strankami še vedno vodi SDS.

SDS bi podprlo skoraj 18,8 odstotka volivcev (aprila 23,8 odstotka), Gibanje Svoboda pa 15,3 odstotka volivcev (aprila 17,4 odstotka). Sledijo jima NSi, ki uživa 5,6-odstotno podporo (aprila 5,2-odstotno), SD s 6,3-odstotno podporo (aprila 4,9-odstotno), na peto mesto se je tokrat prebila neparlamentarna Resnica s 4,1 odstotka podpore. Sledi Levica s 3,2-odstotno podporo (aprila 4,3-odstotno)

Tudi Vesna z neparlamentarnega bloka je prejela 3,2-odstotno podporo (aprila 2,9-odstotno). Sledijo ji Pirati s 2,7-odstotno podporo (aprila 3,1-odstotno). SNS je prejel 1,2 odstotka (aprila 2,4 odstotka), SLS en odstotek (aprila 1,3 odstotka), stranka Naša prihodnost in Dobra država po 0,8 odstotka (1 odstotek), Naša dežela ostaja na 0,7 odstotka in Konkretno na 0,1 odstotka (0,2 odstotka). Podpora ostalih strank je razdrobljena v preostalih osmih odstotkih.

Delež neopredeljenih volivcev je nekoliko narasel, več kot petina, 21,8 odstotka anketirancev ne ve, katero stranko bi volili (april 17,3 odstotka). Desetina, 10,4 odstotka ne bi volila nobene stranke (aprila 7,2 odstotka), ostali (1,7 odstotka) pa niso želeli odgovoriti.

Podporo delu parlamenta je v raziskavi izreklo 23,7 odstotka vprašanih. 54,8 odstotka vprašanih dela parlamenta ne podpira, 21,6 odstotka pa se jih pri tem vprašanju ni opredelilo.

Med politiki najbolj priljubljena ostaja predsednica republike Nataša Pirc Musar. Sledita ji novi predsednik SD Matjaž Han in poslanec SDS Anže Logar. Četrta je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, peti je finančni minister Klemen Boštjančič. Ministrica za pravosodje Andreja Katič je šesta, poslanec NSi Jernej Vrtovec sedmi, sledijo pa poslanec SD Jani Prednik, ministrica za kulturo Asta Vrečko in minister za obrambo Marjan Šarec.

Premier in predsednik Svobode Robert Golob pa je skočil na 11. mesto. Na zadnjih treh mestih je tokrat SDS trojček, prvak Janez Janša, vodja poslancev SDS Jelka Godec in poslanec Zvonko Černač.

Mediana je raziskavo za POP TV izvedla med 21. in 24. majem na reprezentativnem vzorcu 713 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Komentarjev 46
  • andrija 05:12 28.maj 2024.

    čez noč iz sobote na nedeljo se je javno mnenje spremenilo,podpora vladi je padla,a njeni glavni akterji so pristali na vrhu lestvice priljubljenosti,stranka z največ podpore pa ima glavne akterje na dnu lestvice.

  • Avatar MK_NSFW
    MK_NSFW 13:42 27.maj 2024.

    kje jih še najdejo????? koliko je treba plačat mediani za takšno mnenje???? ko sem jaz nazadnje reševal to anketo, sem dobil vprašanje koga sem volil na zadnjih volitvah. ko sem obkrožil NSi, se mi je anketa prekinila in so mi ...prikaži večmi napisali da ne ustrezam vzorcu, ki ga iščejo.

  • Kmodri_ 13:19 27.maj 2024.

    Puklasti in FIDES pa v jok in na drevo!