Slovenija
129 ogledov

Golosek v velikosti jezera

Lubadar Žurnal24 main Lubadar
Škoda, ki jo je povzročil lubadar, je okvirno ocenjena na milijon evrov.

Zavod za gozdove Slovenije poziva lastnike, naj si ogledajo gozdove, saj zaradi velikih gozdnih površin revirni gozdarji jeder smrekovega podlubnika na njihovih zemljiščih še niso zaznali. Če opazijo napad lubadarja, naj takoj obvestijo svojega revirnega gozdarja, ki bo izdal odločbe za pospravilo lesa.

 

Cena okuženega lesa za 20 evrov nižja

Gospodarska škoda. Odkupna cena lesa je trenutno zaradi vetroloma ob zadnjih vremenskih ujmah nižja. V primeru napada lubadarja pa se lastnikom še vedno izplača čimprejšnji posek okuženih dreves. Vrednost okuženih dreves je približno 20 evrov nižja od osnovne odkupne cene 70 evrov na kubični meter. Odkupna cena za drevo, uničeno in posušeno zaradi lubadarja, pa je mnogo nižja, saj je takšno drevo primerno le še za predelavo v celulozo in vredno le še okoli 20 evrov.

Če lastniki napadenih dreves ne posekajo in opravijo drugih z odločbo naloženih varstvenih del, to stori pooblaščeno podjetje, stroške pa nosi lastnik. Poleg izvršbe pa se lastniku naloži tudi denarna kazen v višini 800 evrov. Smreke, ki jih napade smrekov podlubnik oziroma lubadar (lubadarke), se zaradi napada hitro posušijo, v njih pa se razvije nova generacija lubadarja, ki napade sosednja drevesa, zato je nujna čimprejšnja odstranitev okuženih dreves. Po besedah Jošta Jakše, direktorja zavoda za gozdove, je "položaj zelo resen, ker lastniki gozdov ne izvajajo sanacije, zaradi obsežnosti pa tudi primanjkuje izvajalcev za poseke in spravilo lesa." Jakša še dodaja: "Nad 1300 metrov nadmorske višine lubadar za zdaj še ni prodrl, če pa bo, nas čaka prava katastrofa."

Leta 2008 so gozdarji na zgornjem Gorenjskem zabeležili rekordno število lubadark, za kar so po mnenju Andreja Avsenka, vodje območne enote Zavoda za gozdove Bled, krive mile zime in višje temperature, skupaj z ujmami, vetrolomi in snegolomi. Do začetka avgusta je bilo na gorenjskem področju odkritih že 40 tisoč kubičnih metrov lubadark, zaradi vročine v zadnjih tednih pa gozdarji pričakujejo, da se bo številka do konca avgusta povečala na najmanj 60 tisoč kubičnih metrov, kar pomeni ekonomsko škodo čez milijon evrov.

Najbolj ogrožene lokacije so pobočja v okolici Gorij, Radovna, Gornjesavska in Bohinjska dolina ter širša okolica Radovljice. Skupaj bo zaradi škode, ki jo je lani in letos povzročil lubadar, golosek na površini 130 hektarjev (če primerjamo: gre za površino Blejskega jezera).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.