Slovenija
3102 ogledov

Golubović: Vedno bolj se počutimo kot rezervno kolo

Brane Golubović Saša Despot
Če SMC meni, da lahko sodeluje s SDS, potem skupna lista SMC in LMŠ ni mogoča, pravi vodja poslanske skupine LMŠ.

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je danes v izjavi v DZ dejal, da ne vidijo smisla za pogajanja o skupnem nastopu LMŠ in SMC na prihodnjih volitvah, dokler se SMC pogaja za vstop v vlado Janeza Janše. Na vprašanje, ali bo sodelovanje še na mizi, če pogajanja padejo v vodo, pa je opozoril, da se vedno bolj počutijo kot rezervno kolo.

"Zavedamo se, da je smiselno oblikovati liberalno-socialni blok, a mora biti zasnovan na zaupanju in iskrenosti ter zelo jasni ločnici, s kom se lahko sodeluje in s kom ne. S strankami, ki počasi posegajo v polje skrajne desnice, naš liberalni blok ne more sodelovati," je bil jasen Golubović. Če SMC meni, da lahko sodeluje s SDS, potem skupna lista SMC in LMŠ ni mogoča, je dodal.

Skupen nastop na volitvah in združitev strank še na mizi

"Naš cilj je bil jasen: skupen nastop in zmaga na volitvah in po njih oblikovanje vlade brez SDS. Drugi cilj je bil združitev strank. Ta dva cilja sta še na mizi, ampak ko se vodstvo SMC pogaja o vstopu v vlado Janeza Janše, ostaja vedno manj časa, da se pogovorimo o skupnem nastopu na volitvah," je dejal vodja poslanske skupine LMŠ Golubović. Na vprašanje, ali bi LMŠ, ki se sicer zavzema za predčasne volitve, vendarle bila pripravljena podpreti kakšno drugačno koalicijo, pa je dejal le, da si težko predstavlja koalicijo, v kateri bi sodelovali tako Levica kot NSi.

Pomenljivo sporočilo iz EPP

Predsednik NSi Matej Tonin pa se je v Bruslju pogovarjal s predsednikom Evropske ljudske stranke (EPP) Donaldom Tuskom. Kot je sporočil preko twitterja, sta govorila o politični krizi v Sloveniji.

Tusk pa je ob tem tvitnil, da je "dobra koalicija za Slovenijo še vedno možna" in pozval stranki, ki sta članici EPP, naj ne zapravita možnosti ne v parlamentu in ne v vladi. Kot je znano, si Matej Tonin v morebitni novi koaliciji prizadeva postati predsednik parlamenta medtem, ko Janša vztraja, da predsedniki strank zasedejo ministrske položaje.

 

Han v drugem krogu pričakuje nove poskuse sestave vlade

Vodja poslancev SD Matjaž Han sicer ocenjuje, da bodo v primeru, da v prvem krogu Janši ne uspe sestaviti vlade, v drugem tisti, ki želijo ostati v parlamentu, poskušali z idejami o začasnih, tehničnih in drugih mandatarjih. A tu je po njegovih besedah prva odločitev na LMŠ, če bi bila v neki drugi sestavi pripravljena sodelovati in podpreti kakšnega drugega mandatarja. "Za nas so pomembne vsebine," je dodal.

"Če bi imeli mašno že narejeno, bi že povedali"

Glede uspeha pogajanj SDS, SMC, DeSUS in NSi o novi vladi je sicer nekoliko skeptičen, saj "čas ni na njihovi strani", rok za konec prvega kroga, v katerem lahko mandatarja predlaga predsednik republike, se namreč izteče 28. februarja in bi pogajalce lahko prehitel. Podobno ocenjuje generalni sekretar SAB Jernej Pavlič. 

Jernej Pavlič in Alenka Bratušek - Slovenija Pavlič: SMC vabi poslance, glasov za novo vlado nimajo
"Pa ne podcenjujem Janeza Janše, nasprotno, ampak če bi imeli mašno narejeno, bi že povedali. Mislim, da imajo druge stranke težavo, ker se ne morejo odločiti. Paket je pripravljen, a Janša ne bo zavezal mašne, če ne bo darilo polno," je bil slikovit.

Ob tem je opozoril, da se je v vmesnem času država ustavila in ne funkcionira. Stojijo projekti, razpisi, na ministrstvih pa "čakajo nove gospodarje".

 

Komentarjev 3
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 21:58 18.februar 2020.

    [ ... da ne vidijo smisla za pogajanja o skupnem nastopu LMŠ in SMC na prihodnjih volitvah ... ] Končno pozitiven signal. Rešili se boste petokolonašev in kozjanskega runkla, najslabšega ministra v zgodovini Slovenije.

  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 21:48 18.februar 2020.

    Janša ne bo nikoli več vodil vlado to je zdaj jasno tudi njemu...........kriminalec sodi v zapor ne pa v vlado.........

  • sam50 18:34 18.februar 2020.

    Me prav zanima,kaj je o SLO naložil supermen v Bruslju-verjetno se nam bodo sedaj smejali še tisti,ki so se do sedaj nekako zadrževali....