Slovenija
3299 ogledov

Pavlič: SMC vabi poslance, glasov za novo vlado nimajo

Jernej Pavlič in Alenka Bratušek Saša Despot
SMC ostaja pri pogajanjih z Janšo, SAB poudarja, da v vlado Janše ne gre nihče od njihovih.

Izvršni odbor SMC, ki je razpravljal o možnosti vzpostavitve vlade s SDS, NSi in DeSUS, danes ni sprejel dokončne odločitve, ali v vlado Janeza Janše ali na predčasne volitve.  
"Danes smo aktualno situacijo predebatirali še enkrat. Za nas je še vedno prednostna naloga, da vidimo, če je mogoče vzpostaviti stabilno in na programu utemeljeno vlado," je po seji dejal predsednik stranke Zdravko Počivalšek.

Janez Janša Slovenija Prihaja teden odločitev, izstopov in prestopov

Prioritete SMC v morebitni novi koaliciji so starostna oskrba, stanovanja, javno zdravstvo, čakalne dobe in zmanjševanje birokratskih ovir v gospodarstvu. "To so vsebine, ki jih je treba najprej dogovoriti, tako da o kadrovskih razrezih danes še nismo govorili. Ko bomo vse te vsebinske točke dorekli, pa verjamem, da bo lahko prišlo do naslednjih korakov," pravi Počivalšek, ki mora Janezu Janši sporočiti, koliko poslancev SMC bi podprlo novo koalicijo. Odgovor naj bi bil znan po sredinem sestanku sveta stranke.

"Glasov za novo vlado nimajo" 

Da glasov za "novo vlado nimajo" meni generalni sekretar stranke SAB Jernej Pavlič, to pa po njegovem dokazuje tudi dejstvo, da je Počivalšek na sestanek vabil več poslancev, med drugim Marka Bandelija in Franca Kramarja.
 Poslanec Marko Bandelli je, kot pravi Pavlič, Počivalšku zgolj izrazil stališče stranke, zaradi česar je bil Počivalšek precej razočaran. Pavlič je znova poudaril, da SAB ne bo sodelovala v vladi Janeza Janše. "Pogovori za vstop v vlado Janeza Janše nikoli niso potekali in mi v njih ne bomo vstopali," je poudaril Pavlič, 

Izjava Bandellija interpretirana napačno

Poslanec Marko Bandelli je namreč po srečanju s predsednikom SMC na vprašanje STA  ali bi torej kot poslanec glasoval proti tej vladi, če bi do tega prišlo, odgovoril: "Ne vem, če bi glasoval proti. Verjetno bi glasoval za to, da nastane." 

"Mogoče so bile kakšne izjave izražene ali interpretirane napačno. Tudi poslanca Bandelli in Kramar sta sama na svojih družbenih omrežjih jasno povedala, da podpore Janševi vladi ne bo in da stranka SAB v primeru sestave nove koalicije ostaja opozicijska stranka, ki bo dobre predloge podpirala. Zakaj pa ne vstopamo v vlado Janeza Janše, pa je menda tudi jasno," je dejal Pavlič. 

"Ko bo bila plat predčasnih volitev, si morda kdo premisli"

Za stranko SAB so prva prioriteta predčasne volitve po novi zakonodaji - to pomeni projektno vlado oziroma sestavljanje projektne vlade, ki jo pelje Alenka Bratušek. "To pomeni, da bi poleg volilne zakonodaje uresničili še tri druge zakone: skrajšanje vrst v zdravstvu, dolgotrajna oskrba in sprejetje zakona za poroštvo za stanovanja za mlade," je povedal Pavlič.

Mandatarja bi v projektni vladi iskali v koalicijskimi z največ poslanskimi mandati. Prvi krog pogajanj bodo zaključili,  ko se sestanejo še s SMC. Pavlič ne izključuje možnosti, da se iniciativi pridruži še katera tretja stranka, ki se zdaj pogaja s SDS. "Ko bo v tretjem krogu nekaterim bila pot predčasnih volitev, si morda premislijo." V SAB so razočarani, ker je pogajanja za projektno vlado zavrnil LMŠ. "LMŠ noče sodelovat, če pride do desne vlade, bo zgodba zelo žalostna," pravi Pavlič. 
 

 

Komentarjev 8
  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 22:04 17.februar 2020.

    En pregovor od "ta južnih",tistih na ić: " ŠTO VISI , ZLO NE MISLI".Ni kej,ko prideta iz šihta,domov, se fajn najesta,pol pa štrikec(kvačkan po naročilu) za vrat in na sprehod.👠 😸

  • Avatar Leon
    Leon 20:05 17.februar 2020.

    Bandeliju se otroci doma jočejo . Kruha si želijo ?

  • zorman63 19:46 17.februar 2020.

    Priden Pavlič, priden,..zdaj pa k nogi, pridi k nogi.