Slovenija
20 ogledov

Google grozi Franciji

Google Reuters
Bi morali iskalniki časnikom in drugim medijem plačati, da lahko objavljajo povezave na njihove spletne strani? Google pravi ne, Francija pravi da.

Spletni gigant Google je na več francoskih ministrstev poslal pismo, v katerem so zapisali, da bodo v primeru uvedbe davka na spletne iskalnike "prisiljeni" iz iskalnika izločiti vse strani francoskih medijev.

Davek bi "omejil dostop do informacij, zmanjšal povezave na francoske strani in preprečil inovacije“. Še več. Dodatek k zakonu bi ogrozil obstoj Googla, Frankfurter Allgemeine Zeitung citira pismo. Francoska ministrica za kulturo Aurélie Filippetti, ki podpira davek, je izjavila, da jo je "ton pisma, ki zveni kot grožnja“, presenetil. "Demokratično izvoljeni vladi ne moreš groziti,“ pravi ministrica.

Zakon so od vlade zahtevali francoski založniki in je zelo podoben zakonu, ki ga je oblikovala nemška vlada. Zakon predvideva razširitev avtorskih pravic, ki bi medije zaščitile pred izkoriščanjem iskalnikov, ki z oglaševanjem povezav zaslužijo več milijard. Google pa vidi le drugo plat medalje. Kot pravijo, prek objave povezav francoskim medijem vsak mesec priskrbijo štiri milijarde obiskov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.