Slovenija
13 ogledov

Gorenak ne vidi razlogov za stavko

Vinko Gorenak Boštjan Tacol
Predstavniki vladne pogajalske skupine in sindikatov javnega sektorja so danes, dva dni pred napovedano splošno stavko javnega sektorja, nadaljevali v petek začeta pogajanja. Sestal se je tudi stavkovni odbor policijskega sindikata, ki stavkovne aktivnosti izvaja že več kot teden.

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so se po napovedi stavke prvič sestali v petek, vabilo za pogajalsko mizo pa je prišlo s sindikalne strani. Vodja vladne pogajalske skupine, minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič, je bil z začetkom pogajanj zadovoljen. Zagotovil je, da je vlada pripravljena narediti vse, da do stavke ne bi prišlo. Obenem pa je opozoril, da se gibljejo v danih javnofinančnih okvirih, kar morajo razumeti tudi sindikati.

Posedi: Vsa ključna vprašanja so še odprta

Manj zadovoljni so bili na sindikalni strani. Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Janez Posedi je ugotavljal, da so vsa ključna vprašanja ostala odprta. Kot je dejal, niso dobili niti odgovora, o kolikšnih sredstvih se sploh pogovarjajo oziroma koliko v evrih znaša tisto znižanje mase plač, kjer vladna stran ne more popuščati.

Tako Posedi kot predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj sta bila kritična tudi, ker so nekateri vladni predstavniki odšli že med pogajanji.

Policisti se bodo srečali na seji stavkovnega odbora

Danes je bila tudi seja stavkovnega odbora Policijskega sindikata Slovenije, ki stavkovne aktivnosti izvaja že več kot teden dni. Zaradi neizpolnjevanja lanskega stavkovnega sporazuma namreč nadaljujejo lani prekinjeno stavko.

Seje Policijskega sindikata Slovenije sta se udeležila  tudi minister za notranje zadeve Vinko Gorenak in generalni direktor policije Stanislav Veniger. Minister Gorenak je na sestanku še enkrat poudaril, da se doseženi stavkovni sporazum uresničuje, zato ne vidi razlogov za stavko. Uresničene so tudi zahteve glede izplačila povečanega obsega dela in nadur. Policistom je bilo pri plači 4. januarja 2013 izplačanih 605.000 evrov za povečan obseg dela. Prav tako je bil izplačan največji mesečni  znesek za nadure, in sicer skoraj skoraj 300.000 evrov.

Policijski sindikat Slovenije želi ministrovo zagotovilo, da bo vse to izplačano tudi v prihodnjih dveh letih, minister pa poudarja, da takšnega zagotovila za dve leti ne more dati, ker smernice določa proračun. "V tem trenutku so stavkovne zahteve izpolnjene in bodo še vnaprej," je dejal Gorenak.

Komentarjev 4
  • klincek 17:36 21.januar 2013.

    pa kaj mata posedi in štrukelj zraven,policija nebi smela biti del javnega sektorja,treba jih je pa plačat glede na vsakodnevno tveganje si to zaslužijo ,javna uprava pa ne ker je to sama zalega z posedijem in štruklam na čelu

  • ennanova 11:02 21.januar 2013.

    Cilji in vizije, drugičZdi se, da je eden glavnih problemov, ki jih imajo v teh časih vodje največjih političnih strank (razen J&J; – tadva imata svoje čisto posebne probleme) ta, kakohttp://za-misli.si/kolumne/mare-stempihar/744-cilji-in-vizije-drugic

  • ennanova 09:51 21.januar 2013.

    Odprto pismo dr. Ernestu Petriču!Zavedam se, da to ni običajna praksa pisanja ustavnemu sodišču, zato se na vas obračam kot na sodržavljana,http://za-misli.si/kolumne/elena-pecaric/743-odprto-pismo-dr-ernestu-petricu