Slovenija
26 ogledov

"Gorenak pritiska na nas"

Zvonko Fišer kandidat za državnega tožilca Žurnal24 main
Generalni državni tožilec Fišer opozoril na domnevno nezakonite nadzore MNZ.

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer trdi, da izvaja notranje ministrstvo, ki ga vodi Vinko Gorenak, že nekaj časa "pritisk, ki se nerazumno stopnjuje. Če izvzamem ostro nasprotovanje sedanjega ministra mojemu imenovanju za generalnega državnega tožilca, ko je bil ta še poslanec, so se ti pritiski začeli takoj po nastopu nove vlade in po prehodu državnega tožilstva pod notranje ministrstvo," je povedal na današnji novinarski konferenci.

Začelo naj bi se s pritiskom na spremembe zakona o državnem tožilstvu, nadaljevalo pa s pritiski na tožilsko organizacijo. "Minister ni zamudil nobene priložnosti, da ne bi s številnimi neprimernimi komentarji in občasno tudi z neresnicami komentiral in ocenjeval dela državnega tožilstva in mene osebno," je dejal Fišer.

Pritiski se po besedah Fišerja stopnjujejo in se v tem trenutku kažejo v obliki nezakonitih nadzorov, ki jih ministrstvo izvaja zlasti do vrhovnega državnega tožilstva.

Nadzornikom bo zaprl vrata

Šef tožilstva Zvonko Fišer namerava jutri nadzornikom z ministrstva za notranje zadeve (MNZ) preprečiti vstop na vrhovno državno tožilstvo (VDT). Nadzorniki bi sicer morali že včeraj dopoldne začeti temeljito pregledovati potek in okoliščine, v katerih je Fišer za generalnega direktorja na VDT pooblastil tožilca Boštjana Škrleca.

Soočenje pred novinarji

Škrleca je kot nekdanjega državnega sekretarja na tedanjem pravosodnem ministrstvu na svoji zadnji seji za direktorja na VDT sicer najprej lani imenovala vlada Boruta Pahorja, a ga je nekaj mesecev pozneje sedanja vlada razrešila. Razrešitev so potrdili tudi na upravnem sodišču, kamor se je Škrlec pritožil. Nadzor, ki se bo začel predvidoma danes dopoldne, je sredi februarja odredil minister Vinko Gorenak. Fišer mu očita, da je to storil neutemeljeno in nezakonito, ker da nanj s tem nadzorom izvaja pritisk. Fišer je sicer – zgolj četrt ure pred napovedanim prihodom nadzornikov – na VDT povabil novinarje. Na novinarski konferenci je medijem želel omogočiti fotografiranje prihoda in soočenje z nadzorniki, a so zadnji obisk preložili.

Komentarjev 2
  • klincek 16:59 18.februar 2013.

    eden mora prtiskat,da saj kej naredite

  • Oseba_ 14:23 18.februar 2013.

    do kdaj bomo davkoplačevalci to dopustili