Slovenija
65 ogledov

Gorenak se je obdal z zvestimi kadri

Vinko Gorenak med zaslišanjem Arhiv DZ
Novi notranji minister Vinko Gorenak je le nekaj dni po prevzemu poslov objavil imena svojih najožjih sodelavcev. Gre predvsem za SDS-u zveste kadre in tiste, ki so bili aktivni že v prejšnji Janševi vladi.

Državni sekretar v notranjem ministrstvu bo pod vodstvom Vinka Gorenaka iz preteklosti poznani Robert Marolt, ki je funkcijo državnega sekretarja opravljal že v času prve vlade Janeza Janše. Vodja kabineta bo Iva Zorenč, svetovalec David Smolej, za povezavo z državnim zborom pa bo skrbel Sebastjan Apat.

Gorenak je na svoji spletni strani zapisal, da je kabinet doslej štel 16 članov, zdaj pa bo zaposlenih šest ali sedem sodelavcev, kar bo vzorec tudi za ostale službe. Nekaj zaposlenih je sicer iz kabineta odšlo že pred njegovim prihodom, nekaj pa jih bo razporejenih v druge službe. Ob tem je dodal, da so vsi, ki si jih je izbral za najožje sodelavce, že zaposleni v državni upravi, novih stroškov za davkoplačevalce tako ne bo.

Marolt drugič sekretar, tokrat na drugem ministrstvu

Ministrov namestnik bo torej Robert Marolt, ki je sicer funkcijo državnega sekretarja v prvi Janševi vladi opravljal na pravosodnem ministrstvu. Gorenak meni, da je Marolt že v tistem času dobro delal in bo tako tudi v prihodnje.

Iva Zorenč je podpredsednica sveta SDS, predsednica Celjske regijske koordinacije SDS, bila pa je tudi kandidatka za županjo Bistrice ob Sotli na lokalnih volitvah leta 2010. Na MNZ prihaja iz urada za podnebne spremembe. Gorenak je zapisal, da je iz njegovega okolja in jo pozna že vrsto let, hkrati pa je dobra organizatorka dela.

Apat bo zadolžen za povezavo med državnim zborom in vlado. Apat ima prav iz državnega zbora veliko izkušenj, saj je bil tam zaposlen v poslanski skupini SDS, kjer je skrbel za strokovno pomoč. Najmlajši član Gorenakovega kabineta bo dosedanji kriminalist David Smolej. Smolej je bil Gorenakov študent, tako sta se tudi spoznala, zdaj pa pri njem pripravlja magistrsko nalogo.

Komentarjev 7
  • joze 11:21 24.februar 2012.

    Svetovalec David Smolej ni bil nikoli kriminalist. Bil je policist za varovanje državne meje s šest letnimi izkušnjami. Ta bo znal veliko povedati in svetovati, da ti policisti ne delajo ravno veliko.

  • graff 17:49 14.februar 2012.

    Prvič v samostojni Sloveniji je ministrski položaj zasedel človek iz stroke, ne pa politični kompanjon, boter ali pizdoritoliznik. Kar tako naprej g,. Gorenak, zelo veliko smetja se je nabralo v zadnjem desetletju in pol, ki ga je zapustila še vedno ...prikaži več aktualna UDBO mafija, ki se kljub vsemu drži pri življenju in enkrat v letu, piknikuje v Planici. Bi rekli, viva la forum 21.

  • graff 17:43 14.februar 2012.

    Dober dan Slovenija, dober dan USTAVA RS in dober dan tudi slovenska, ne pa politična policija.