Slovenija
23 ogledov

Gorenak: Tožilci ostajajo na notranjem ministrstvu

Gregor Virant Saša Despot
Lista Virant zavrnila predlog SDS o položaju tožilstva. Gorenak: tožilci ostajajo na notranjem ministrstvu.

Ker je včerajšnji predlog SDS, Lista Virant zavrnila, tožilstvo ostaja pod notranjim ministrstvom, je povedal notranji minister Vinko Gorenak. Pogoj, da bi obveljal kompromisni predlog – tožilci ostanejo pod pravosodnim ministrstvom, a z neke vrste preizkusno dobo enega leta – bi namreč morale podpreti vse koalicijske stranke.

Gorenak je zdaj napovedal, da bo s 1. aprilom vzpostavil direktorat za tožilstvo in položaj državnega sekretarja za to področje. Poudarja, da si na tem položaju želi strokovnjaka s področja pravosodja.

Uklonili, a vztrajajo pri svojem

"Tako imenovana 'kompromisna' oziroma 'pogojna' rešitev, ki jo predlaga Izvršilni odbor SDS, za Državljansko listo ni sprejemljiva in jo štejemo v bistvu za zavrnitev našega predloga. Predlog je polovičarski, nesistemski, vsebinsko nekonsistenten in podcenjujoč do Državljanske liste kot koalicijskega partnerja," so v sporočilu za javnost zapisali pri Listi Virant.

Lista sicer podpira rešitev, da pristojnost za državno tožilstvo ostane na ministrstvu za pravosodje in javno upravo pod vodstvom njihovega ministra Senka Pličaniča. "S tem smo pripravljeni tudi prevzeti polno odgovornost za to področje," sporočajo iz Liste.

S takšnim predlogom so, pravijo, želeli "zapreti nepotrebno fronto koalicije z opozicijo", s pretežnim delom strokovne javnosti in s pravosodnimi institucijami, "da bi se lažje posvečali prioritetnim vprašanjem reševanja gospodarske krize, finančne konsolidacije in vzpostavljanja pravne države".

"Pristojnost za državno tožilstvo torej ostaja na ministrstvu za notranje zadeve, ampak naj bo jasno, da je to izključno po volji SDS. Naš predlog ostaja v veljavi in ga lahko SDS kadarkoli sprejme," sporočajo iz Liste in dodajajo, da je za njih zadeva zdaj zaključena. "SDS in ministru Gorenaku pa iskreno želimo veliko uspehov na področju državnega tožilstva," sporočajo.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 11:33 08.marec 2012.

    Ja je pa res, da je temu tako, ker je meni isto sekundo potegnilo , da Varatna SDS ne šljivi več 5% , vendar je to vseeno več , kot ima še podpore pri svojih NEKDANJIH volilcih. !

  • Žurnalček 11:30 08.marec 2012.

    Takimle preVarantom v normalnih demokracijah sveta , rečejo POLITIČNE PROSTITUTKE !

  • tralala 10:33 08.marec 2012.

    PreVirant, s temi slepilnimi manevri lahko farbaš samo nizkointeligenčne SDS ovce. In ne, s kvazi pokončno držo se svojim nategnjenim volilcem ne boš prikupil, si politično truplo, katerega mnenje NE ŠTEJE. Ad Acta, Gregor.