Slovenija
121 ogledov

Gorenjcev v dveh dneh ni mogel prehiteti nihče

Firefighter Combat Challenge.
1/22
FCC
Štirje gorenjski prostovoljni gasilci so še pred domačimi navijači dokazali, da znajo človeška življenja reševati najhitreje na svetu. Gasilci z vsega sveta so na Bled privabili preko dva tisoč navijačev.

Niti neizprosne vremenske razmere, zlasti močni nalivi, ki so zajeli Bled ta konec tedna, niso niti malo zmotili preko 300 gasilcev z vsega sveta, ki so v zadnjih dveh dneh preizkušali svojo vztrajnost, moč, fizično in psihično pripravljenost ter nenazadnje tudi pogum.

Bled je namreč že peto leto zapored gostil prestižno svetovno tekmovanje Firefighter Combat Challenge, ki si ga je ogledalo preko dva tisoč obiskovalcev.

"Tekmovanje je namenjeno operativnim gasilcem, ki so pravi junaki - vsak dan. Na Bledu smo zato, ker mora biti najboljše za najboljše. Gasilci smo najboljši, smo prostovoljci, vselej pripravljeni pomagati. Smo operativci, ki delamo za ljudi in se ne bojimo. Ko je najhuje, ko ljudje potrebujejo pomoč, ko je nevarno, takrat gremo mi v akcijo. Ni nas strah in se ne bojimo. To je naše poslanstvo, to je naš način življenja. In tekmovanje Najtežji dve minuti v športu je izjemna iztočnica za naše delo," poudarja Igor Marijan, projektni vodja tekmovanja in predsednik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radovljica.

Najhitrejši so Slovenci

V obeh tekmovalnih dnevih so se najbolj izkazali domači tekmovalci. Štirje prostovoljni gasilci z Gorenjske so namreč ponovno, kot že večkrat v zadnjih petih letih v različnih delih sveta, tokrat pa na domačem terenu dokazali, da sodijo med svetovo elito,  ko se lotijo reševanja življenj.

Domen Pavlič, Matic Zupan, Anže Habjan in Gregor Stanonik so že v prvem delu dvodnevnega tekmovanja Firefighter Combat Challenge, ki ga konec tedna gostijo na Bledu in kjer vztrajnost, fizično vzdržljivost in tudi pogum merijo gasilke ter gasilci z vsega sveta, pokazali zobe 165 nasprotnikom, ki so jih brezkompromiso porazili.

Najhitrejši Gorenjec Pavlič je denimo naloge, ki jih mora gasilec po vseh pravilih tekmovanja opraviti v največ dveh minutah, dvakrat opravil v le dobri minuti in 31 sekundah.

Vreme proti njim

Gasilski četverici so morali nasprotniki priznati premoč ne glede na to, da so večinoma vsi poklicni gasilci v tujini, zmagovalci z Gorenjske pa so prostovoljni gasilci in se na takšne  preizkuse lahko začnejo pripravljati šele, ko zaključijo svoje službene in ostale obveznosti. Skoraj težja kot tekma z nasprotniki, pa je bila za Gorenjce še bitka s praktično nemogočimi vremenskimi razmerami ob Blejskem jezeru. Močni nalivi, ki so se vrstili čez celoten prvi tekmovalni dan, so namreč tekmovalcem pod noge metali še dodatne ovire.

"Kljub razmočenemu terenu in spolzkim stopnicam, so najboljši tekmovalci podirali meje in postavljali nove rekorde. Spet pa se je potrdilo dejstvo, da so gasilci izjemno sočutni ljudje, saj so se na Bledu stkale nove iskrene prijateljske vezi. Adrenalin, moč in pogum so vodilo, ki naše prostovoljce in profesionalce ženejo k osebnim uspehom. Biti psihofizično pripravljen pri našem delu predstavlja prednost in predanost delu. Pred petimi leti, ko smo tekmovanje pripeljali iz Združenih držav Amerike in ga prvič organizirali v Radovljici, sta bili dve minuti cilj, želja in izziv tekmovalcev, danes, po petih letih je to meja, ki se jo da preseči. Naši najboljši tekmovalci lahko stopijo ob bok najbolje pripravljenim svetovnim profesionalcem najvišjega nivoja," poudarjajo organizatorji dvodnevnega gasilskega spektakla v Firefighter Combat Challenge (FCC) Slovenija. 

Nedelja za nove rekorde in nove medalje

Pavlič, Zupan, Habjan, Stanonik so gasilske kolege iz tujine na kolena spravili tudi na zaključni tekmovalni dan, saj so najboljše rezultate in s tem največ priznanj pobrali ne le posamično temveč tudi v vzdržljivostnih preizkusih gasilskih dvojic.

"Spektakel je prvi dan pritegnil 165 tekmovalcev, 125 tekmovalcev, od tega kar 14 deklet, pa drugi tekmovalni dan. Zelo smo veseli, da so letos mešane dvojice pogumno predstavljali bratje in sestre ter bratranci in celo partnerji. Velik aplavz in spodbudo sta požela denimo mož in žena Sebastjan in Špela Vovko iz Kočevja. Za podmladek v gasilstvu se nam več kot očitno ni treba bati," ugotavljajo v FCC Slovenija.

Gasilski spektakel se v naslednjih mesecih seli spet na tuja tekmovališča. 

"Ameriškega tekmovanja, ki čez lužo predstavlja kvalifikacije za sprejem med profesionalne gasilce, se poleg ekip iz Slovenije udeležujejo še ekipe iz Avstrije, Francije, Hrvaške, Kanade, Nemčije, Poljske, Velike Britanije in seveda Združenih držav Amerike. Na tekmovanju je največ gasilcev, letos res iz cele Slovenije, saj gre za najtežje in daleč najbolj atraktivno tekmovanje na svetu. Ravno zato pa je zanimivo tudi za vse, ki jih zanima ta najtežji preizkus, saj se med seboj lahko resnično pomerijo zgolj in samo pravi heroji. Prepričani smo, da je lahko vsa država ponosna na dosežke naših vrlih gasilcev, od katerih je velika večina prostovoljcev. A le najboljši lahko novembra pomerili na svetovnem prvenstvu v Phoenixu v Arizoni," dodajajo v FCC Slovenija.

Del svojih številnih gasilskih spretnosti pa bodo domačim gledalcem zagotovo pokazali tudi ob zaključku Žurnalovega izbora Junak Slovenije 2014 oziroma ob slovesni zaključni razglasitvi Junaka Slovenije v letu 2014. Jeklena slovenska gasilska ekipa napoveduje, da bo več kot vredno ogleda.

 

Komentarjev 1
  • miro 14:25 24.avgust 2014.

    ČELADO DOL FANTJE