Slovenija
77 ogledov

Gori na treh koncih Primorske

Požar v bližini Petrinj pri Kozini.
1/5
Bralec Žurnala24
Pri naselju Obrov v Občini Ilirska Bistrica gasilci 19 gasilskih društev gasijo požar, ki je zajel približno 15 hektarjev zemlje, so potrdili na Upravi RS za zaščito in reševanje.

Poveljnik PGD Materija David Fabjančič je za zurnal24.si dejal, da je pri Obrovem  zelo velik požar. "To je prava katastrofa," je povedal. Gori namreč ogromna površina borovega gozda. Ob tem je dejal, da požar okoliških prebivalcev še ne ogroža.

Na Gasilski brigadi Koper pa so povedali, da je glavnina požara pri nekdanjem kamnolomu v Črnem Kalu, gori pa na območju železnice, ki Koper povezuje z notranjostjo države. Požar tamkajšnjih prebivalcev prav tako ne ogroža.

Kot je za STA dejal gasilski poveljnik obalno-kraške regije Darko Muhič, so gasilci požar pri naselju Obrov že uspeli omejiti, ampak ga bodo še nekaj časa spremljali. Po prvih ocenah gozdarjev pa je ogenj zajel med 120 in 130 hektarjev zemlje.

Pri požari pri Petrinjah v smeri proti Črnotičam v občini Hrpelje - Kozina je aktiviranih sedem gasilskih društev, pri gašenju pa trenutno sodeluje tudi helikopter Slovenske vojske, je uprava za zaščito in reševanje objavila na svojih spletnih straneh.

Kot je še dejal Muhič, sta se požara nad kamnolom v Črnem Kalu in pri vasi Petrinje združila v enega, ki je trenutno tudi največji in najbolj problematičen.

"Požar se širi proti viaduktu Črni Kal, trenutno pa je že preskočil staro glavno cesto Koper - Kozina," je dejal. Muhič ocenjuje, da je ogenj zajel med 200 in 300 hektarjev površin.

Oba požara je gasilo približno 200 gasilcev iz lokalnih gasilskih postaj, kot pa je dejal Muhič jim bodo sedaj priskočili na pomoč tudi gasilske enote iz notranjske regije.

"Te enote bodo šle v vasi Gabrovica in Črni Kal, ki jih bodo varovale preko noči," je dejal Muhič. Kot je še dejal, je bilo do sedaj v požaru poškodovano le eno gospodarsko poslopje. Situacijo pa po Muhičevih besedah gasilci obvladujejo.

Oviran je promet

Kot sporočajo na Prometno-informacijskem centru, je promet na cesti Kozina–Starod pri Obrovem zaradi gozdnega požara urejen izmenično enosmerno. Cesta Černotiče–Petrinje v Občini Hrpelje - Kozina (na območju Črnega Kala) pa je zaprta.

Komentarjev 2
  • Čička Go 13:07 11.avgust 2012.

    Obrov-Občina Hrpelje-Kozina ne Ilirska Bistrica.

  • miki70 23:24 10.avgust 2012.

    - pri OBROVU in ne pri OBROVEM (Obrov = pri Obrovu - Obrovo = pri Obrovem)- pravilno je Črnotiče in ne Černotiče