Slovenija
14 ogledov

Gorica predlaga videokamere na meji

Po besedah župana Nove Gorice Mirka Brulca so kamere le izgovor, da bi nadzirali Žurnal24 main
Pobuda, ki jo je dal goriški župan Ettore Romoli, da bi državno mejo na Goriškem varovali z video kamerami, "ni v nasprotju s schengenskim pravnim redom", so pojasnili v Bruslju.

Če gre za boj proti kriminalu in če je pobuda uresničena v dobrem sodelovanju obeh strani, je schengenska pravila ne prepovedujejo, so razložili. Če je lahko to vprašanje ˝rešeno z razumevanjem obeh vlad in skupnosti in če ga postavimo v kontekst boja proti kriminalu, potem ni ničesar, kar bi schengenska pravila prepovedovala˝, je pojasnil tiskovni predstavnik komisarja za pravosodje, svobodo in varnost Franca Frattinija, Friso Roscam Abbing. Najljubši scenarij, sploh v kraju, fizično razdeljenem na dve državi, bi bil, da se ˝lokalne oblasti dogovorijo o tem pristopu", ki sicer "ni v nasprotju s schengenskim pravnim redom˝, je še enkrat poudaril tiskovni predstavnik.

Nova Gorica proti kamerama na meji

Novogoriška občina se namreč ne strinja s pobudo goriškega župana Ettoreja Romolija, da bi državno mejo na Goriškem, od koder so se pred dvema mesecema umaknili cariniki, odslej varovali z videokamerami.

Tako stališče je sprejela komisija za mednarodne odnose novogoriškega mestnega sveta, z njo pa se strinja tudi župan Mirko Brulc. "Tega nikakor ne moremo podpreti. Če pristanemo na to, potem so, vsaj simbolno, na meji spet policisti. Nikjer v Evropi ne poznajo česa takega, predlog pa je verjetno tudi v nasprotju s schengenskim redom. Kamere so le izgovor, da bi nadzirali, kdo potuje čez mejo, sploh pa državna meja ni v pristojnosti obeh občin," je povedal Brulc.

Po njegovih besedah o predlogu Romolija, da bi na nekdanje mejne objekte namestili mejne kamere, s katerimi bi posebne policijske enote poostreno nadzirale migracijske tokove in morebiten promet z mamili, na novogoriški občini sploh še niso bili uradno obveščeni. "O pobudi smo izvedeli iz medijev. V začetku prihodnjega tedna se bom sestal z Romolijem in mu predstavil naše stališče," je pojasnil Brulc.

Novogoriški župan ne izključuje niti posredovanja v Bruslju, kjer pa naj bi Romoli po poročanju medijev med nedavnim obiskom že pridobil naklonjenost evropskega komisarja za pravosodje, svobodo in varnost Franca Frattinija. "Zamisel o namestitvi videokamer je Frattini podprl," je dejal Romolijev predstavnik za odnose z mediji Stefano Cosma. Na vprašanje, ali je Frattini podprl pobudo italijanske strani, s katero se slovenska stran ne strinja, so v Bruslju pojasnili, da komisar ˝podpira boj proti kriminalu in popolno spoštovanje schengenskega pravnega reda˝.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.