Slovenija
82 ogledov

Goriški Kras v plamenih

Požar v naravi
1/21
Shutterstock
Zgodaj zjutraj je zagorelo na goriškem Krasu med Škrbino in Železnimi vrati. Gorelo je na težko dostopnem kraju, gasilci so imeli izjemno zahtevno delo, a jim je uspelo ogenj omejiti. Ponoči na straži 150 gasilcev.

Marko Adamič, regijski gasilski poveljnik Obalno-kraške regije, je za Žurnal24 popoldan povedal, da jim je uspelo požar pod Trsteljem spraviti pod nadzor. Gasilci ga obvladujejo, a so še vedno posamezna žarišča, ki jih polivajo z vodo in poskušajo dokončno ukrotiti.


Vseeno pa je najhujše, tako upa Adamič, že mimo. "Težava pa je, ker ne moreš vedeti, kdaj bo ogenj na nekem območju znova vzplamtel, saj se zaradi izjemno sušnega terena ponavljajo podtalni požari."

Je bilo gašenje zelo težko? "Izjemno!", je povedal Adamič. "Z vozili si na tem terenu ne moremo pomagati, tako da moramo vse opraviti ročno, od prinašanja opreme do gašenja."

Spočite sile v boj z naravo

Kot je za STA povedal poveljnik novogoriških poklicnih gasilcev Simon Vendramin, je požar zajel okrog 50 hektarjev površin. Na požarišču je bilo okrog 250 prostovoljnih in poklicnih gasilcev iz celotne severnoprimorske in kraške regije, ponoči pa jih bodo nadomestile sveže enote. Boris Budal, poveljnik Kraške gasilske zveze, je za Pop TV povedal, da jih bo na straži 150. Zjutraj bodo ocenili stanje, po njegovem mnenju bi moralo za dokončno zatrtje ognja zadostovati okoli sto gasilcev.

Gasilcem sta prek dneva požar pomagala gasiti tudi dva vojaška helikopterja, eden pa je moral požarišče čez nekaj časa zapustiti, saj je odletel gasiti požar, ki se je znova razplamptel nad Lučami v Savinjski dolini. K hitremu širjenju požara na Krasu je prispeval tudi rahel veter, ki vleče po pobočju. Gasilcem je doslej po Vendarminovih besedah uspelo omejiti četrtino požara.

Je bil podtaknjen?

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je požar izbruhnil nekaj pred 3. uro ponoči. Kot je poročal Radio Slovenija je bil požar po neuradnih informacijah delo človeških rok. To je potrdil tudi Budal. Po njegovih izkušnjah razmere na terenu kažejo, da gre za požig in ne nesrečo. Dodal je, da so takšni primeri namernega podtikanja ognja na tem območju pogosti.

K sreči so goreli le gozd, travniki in grmičevje, medtem ko hiše dveh bližnjih vasi niso bile ogrožene. Če bi se požar razširil proti vrhu Trstelja, pa bi bila v nevarnosti planinska koča in oddajniki, piše MMC.

V koči so se čutili varno

Stjenkova koča na Trstelju se nahaja na nadmorski višini 610 metrov.  "Problem je veter, saj ne veš, kam bo pihal," je za Žurnal24 zgodaj popoldan povedala najemnica koče Tamara Božič. "Gasilci se trudijo, da požar ne pride do koče," je še dejala.

Po potrebi na pomoč hrvaški zračni vodni desant

Minister za obrambo Roman Jakič je na Twitterju zapisal, da sta se s hrvaškim kolegom Antejem Kotromanovićem dogovorila, da bi Hrvaška pomagala pri gašenju požara, če bi bilo to potrebno. "Hvala Hrvaški," je še zapisal minister. A po Vendraminovih besedah za vodni desant sosednjih zračnih sil ni bilo potrebe.

Se požar vidi tudi z vašega kraja? Pošljite nam fotografije preko spodnjega obrazca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.