Slovenija
26840 ogledov

Pozor, velikanska podražitev dizla!

Bencinska črpalka Saša Despot
Cene goriv izven avtocest bodo od torka višje.

Regulirani ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva zunaj avtocest se bosta v torek zvišali. Bencin se bo podražil za 0,1 centa na 1,491 evra, dizel pa za 12,6 centa na 1,767 evra za liter, je objavilo gospodarsko ministrstvo.

Cene bodo veljale do 12. septembra. Na avtocestnem križu trgovci cene oblikujejo prosto.

Cene 95-oktanskega bencina in dizla so v Sloveniji spet delno regulirane od 21. junija, ko je bilo treba za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,755 evra, dizla pa 1,848 evra. Od takrat so se štiri 14-dnevna obdobja zapored zniževale, v torek pa se bodo torej zvišale.

Cene se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah se medtem še naprej oblikujejo prosto na trgu oziroma jih trgovci določajo sami.

Vlada je sicer z 2. avgustom v ceno spet vključila dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida, 17. avgusta pa še prispevek za energetsko učinkovitost za pogonska goriva, s katerim se sofinancira ukrepe Eko sklada na področju podpore investicijam v energetsko učinkovitost. Istega dne se je nekoliko zvišala tudi najvišja dovoljena višina marže trgovcev na servisih zunaj avtocest.

Še naprej se medtem ne obračunava prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • Gandi123 20:45 29.avgust 2022.

    Kje ste našli to odurno sliko Petrolove črpalke. Moja motorizacija že več kot leto dni ne uporablja njihove brozge!!! Lažem, enkrat sem natočil za 5€, da sem prišel do normalne črpalke. Vedno več Petrolovih črpalk bo zaprtih, ne samo tistih ...prikaži več po Gorenjski! Nekateri ne točimo pri njih, nekateri pa tudi delati nočejo več za njih!

  • bendover 18:07 29.avgust 2022.

    plešemo...goli bosi in lačni

  • Toma 17:55 29.avgust 2022.

    To je rezultat programa, ki ga ni - samo da ni JJ!